Bij de terugkeer van de grutto hoort een leuk stripboek

De eerste exemplaren zijn al in Nederland aangekomen, dus wordt het ook tijd het eerste stripboek over het leven van de grutto te kopen. Tekenaar en schrijver is Ysbrand Galama, die eerder een dagelijkse gruttostrip had in het Friesch Dagblad.

Er is een Nederlandstalige versie onder de titel 'Het Gruttovoorjaar' en een Fries exemplaar dat 'De Skriezemaaitiid' heet. Het stripboek wordt mogelijk later vertaald in het Frans en Spaans. Want Frankrijk en Spanje zijn net als Nederland belangrijke landen voor de weidevogel.

Ysbrand Galama is behalve striptekenaar ook voorzitter van Vogelwacht Workum en onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onder meer samenwerkt met bioloog en grutto-expert Theunis Piersma (zie verhaal hiernaast). Zijn ervaringen waren de inspiratie voor ruim vijftig grutto-stripverhaaltjes die hij uitdeelde aan de boeren op wiens weilanden de grutto's broedden.

Piersma's doel was boeren meer over grutto's te leren en betrokken te maken bij hun lot. "Zonder de boeren kunnen we niets", aldus Galama. Hij is grutto's gaan tekenen, omdat de vogel symbool staat voor een biodivers landschap.

"Een moeilijke kwestie, maar in stripvorm is goed uit te leggen hoe een grutto leeft en wat deze nodig heeft. Ik wil laten zien wat voor moois er in het weiland te vinden is en hoop dat mensen weidevogels meer gaan waarderen. Want als je de vogels kent, ga je meer van ze houden."

Uitgever van het stripboek is Steven Sterk (Bornmeer) uit Gorredijk. 'De Skriezemaaitiid' ligt binnenkort in de boekhandel, maar is nu al voor euro 12,50 verkrijgbaar via www.bornmeer.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden