Bij de super of de bioboer, het kan overal misgaan

Waar moet de consument heen voor een deugdelijke gehaktbal, kipfilet of karbonaadje? Logische oplossing voor misstanden in een lange vleesketen: maak de gang van beest naar bord zo kort mogelijk. Er duiken steeds meer lokale, duurzame initiatieven op die dat aanbieden. Zoals koopeenkoe.nl. Via deze site koop je rechtstreeks bij de duurzame boer. Je selecteert zelf een koe en het vleespakket wordt thuisbezorgd.

Ook Francis Bos en haar man Peter zijn een voorbeeld van kleinschalig en biologisch boeren. In Hengelo houden ze 65 ossen, 50 kippen, 30 schapen en twee varkens. Als het tijd is voor de slacht, brengen ze hun dieren drie kilometer verderop naar een slachter die gecertificeerd is door Skal, de stichting die toezicht houdt op biologische producten. "Het vee gaat al een dag van tevoren", vertelt Bos. "Zodat het nog kan ontstressen." Als de dieren eenmaal dood zijn, zorgt het echtpaar zelf voor de verpakking. Dan gaat het vlees naar vijf natuurvoedingswinkels in de regio, of ze verkopen het in de eigen winkel of op een streekmarkt. "Voor ons staan goed voer en een goed leven voor de dieren voorop, ook qua medicijngebruik, zegt Francis Bos. "En klanten vinden het fijn dat ze zelf kunnen kijken op ons bedrijf."

Toch moet je bij vleesverwerker Vion niet aankomen met de bewering dat 'klein' en 'om de hoek' beter is. "Onzin, sentiment", roept woordvoerder Marc van der Lee. Vion levert zowel aan biologische slagers als aan de gewone supermarkt.

"Als het om voedselveiligheid gaat moet het hele areaal deugen, biologisch én gangbaar. Als je naar de feiten kijkt, naar gezondheid en bacteriologie, durf ik de stelling aan dat juist de automatisering vergaande waarborgen geeft. Ook wij kennen de boeren achter ons product, alleen de schaal is groter."

De grote vleesverwerkers hebben ook een grote verantwoordelijkheid, zegt hij. Maakt een lokale slachter een foutje, dan krijgen misschien 10 mensen buikloop. Als Vion de werkvloer niet schoonhoudt, raakt dat veel meer mensen. "Wij leveren aan grote supermarkten en honderdduizenden klanten."

Toch weet Vion hooguit uit welke 'partij vlees' het supermarktgehakt komt. Het kan ook een mengsel zijn van meerdere boerenbedrijven. "Wij exporteren over de hele wereld. Op die schaal is herleiden naar de koe niet mogelijk." Persoonlijk contact met de boer geeft de consument vertrouwen, snapt Van der Lee. "Maar het is een kleine groep mensen die daarvoor wil betalen."

Dus het maakt niet uit of je naar de super gaat of naar de biologische streekmarkt? "Wat betreft hygiëne is biologisch vlees van een kleine slager niet per se veiliger", beaamt Mariken de Bruijn van Skal, "het kan overal misgaan." Als het gaat om antibioticarestanten, is bio wel veiliger", zegt ze. "Bovendien is de biologische sector nog klein en dus overzichtelijk. En de controledruk is hoger. De Voedselautoriteit kijkt naar veiligheid en kwaliteit. Skal doet daar een extra controle op voor dierenwelzijn en milieu."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden