Bij de start van het nieuwe jaar opgelucht aan de slag

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Was ze nét begonnen met het inpakken van de sinterklaascadeaus, ging de telefoon. Hele planning overhoop. Niet dat ze daar lang over ingezeten heeft. "Ik heb een baan! Nee, niet als dominee. Ik word missionair pionier", vertelt Petra de Nooy. Pardon? "De Protestantse Kerk is begonnen met het opzetten van nieuwe vormen van kerk-zijn en ondersteunt initiatiefnemers die kerkgemeenten willen stichten." De Nooy vertrekt daarvoor over twee weken naar Den Haag. Naar stadsdeel Laak. "Daar was in 2004 die politie-inval bij de Hofstadgroep, weet je nog? Een vriendin wees mij daar laatst op."

Ze heeft een pittige functie gekregen, realiseert De Nooy zich. "De kerkgemeenschap moet nog worden opgebouwd, onder mijn leiding. Daarvoor krijg ik drie jaar de tijd. Het is de bedoeling dat ik bewoners uit de wijk ga betrekken bij de kerk. Zo creëer ik dan een nieuwe gemeenschap."

Hoe ze dit gaat aanpakken? "Ik ga meedoen aan buurtactiviteiten om kennis te maken met de bewoners. Allereerst verzamel ik leden voor de startgroep: christenen die mij willen helpen bij het opzetten van de kerk. Ik wil dat iedereen zich betrokken voelt bij de gemeenschap. We gaan samen nadenken over een nieuwe, moderne vorm van kerkzijn." Dat betekent hoogstwaarschijnlijk: weg met het gebruikelijke orgel tijdens de dienst. Gitaar- en pianospelers daarentegen zijn bij De Nooy meer dan welkom. Maar hoe zit het met haar domineeambities? "Als alles volgens plan loopt en er over drie jaar een kerkgemeenschap staat, wil ik natuurlijk graag betrokken blijven en ook diensten leiden. Met praktisch toepasbare preken, geen traditionele. Zo zou ik iemand een persoonlijk verhaal laten vertellen, een getuigenis." Korte stilte. "Maar zover is het nog niet."

Ook Hans van Rumpt heeft nieuws dat tot een verhuizing zal leiden. "Vanuit het niets hebben zich drie kerkgemeenten aangeboden!", roept hij, nog altijd een klein beetje verbaasd. Dat ging zo: Half december meldden zich twee hoorcommissies. Ze wilden komen luisteren naar de preek die Van Rumpt zou houden in de kerk in Dirksland op Goeree-Overflakkee. "Was er onverwacht nog een dérde hoorcommissie aanwezig. Anoniem. Die had zich vooraf niet kenbaar gemaakt." Na een goed gesprek met Van Rumpt lieten de drie gemeenten weten interesse te hebben. De liefde bleek wederzijds. Wat nu? "Ze willen alle drie verder met mij, maar ik weet nog niet welke het wordt. Ik denk dat ik overal zou passen. Ik ga nu bij deze kerken op beroep preken. Dan verzorg ik er een dienst en maak ik kennis met de kerkleden. Ik wil mij laten leiden door God en hoop dat door deze kennismakingen duidelijk wordt binnen welke gemeente ik hoor." Hij is ontzettend blij, zegt hij. "Lange tijd had ik het gevoel dat er niets gebeurde, maar achter de schermen was er blijkbaar van alles aan de gang." Deze week hoort Van Rumpt welke gemeenten een officieel beroep op hem zullen uitbrengen. Hectische tijden, aldus Van Rumpt. Zat hij ook nog eens midden in 'de tiendaagse veldtocht'. "Dat is de periode tussen Kerst en Nieuwjaar. Dominees hebben het dan erg druk met kerstmeditaties en preken. Dit jaar viel Kerst niet in het weekend waardoor ik én de zondagsdiensten leidde, én die tijdens Kerst." Hij somt op: "Zondag twee preken, Eerste Kerstdag twee, Tweede Kerstdag één, de zondag erna weer twee en één op Nieuwjaarsdag. En dan tussendoor nog die gesprekken met de kerkgemeenten." Gelukkig had hij nog tijd om uitgebreid te koken. "Met Kerst heb ik het diner voor de familie bereid. Varkenshaas, witlof met ham en kaas, sperziebonen in katenspek, aardappels, soepje, stoofperen. Heerlijk. Nu kan het nog; straks heb ik het daar misschien te druk voor."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is al een tijd onder de pannen: hij is vorig jaar mei beroepen in Spijkenisse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden