Bij de EO is veel meer mogelijk dan u denkt

Het waren avonden vol mogelijkheden. Een mogelijke dochter, een mogelijke vluchtpoging, mogelijke belangenverstrengeling en mogelijk hier en daar een bui. De eerste mogelijkheid openbaarde zich bij 'Knevel & Van den Brink'. Een redelijk beschaafd en intelligent ogende vrouw introduceerde zichzelf als Mogelijke Dochter. Dat is natuurlijk best interessant, dus daar wilde ons EO-duo meer van weten. Maar helaas, haar ontdekker, royaltyschrijver Marc van der Linden, maakte elke vraag onmogelijk. "Je hebt je kritische pruik op", snauwde hij naar Van den Brink. Je zag de Mogelijke Dochter wegkwijnen: Mijn hemel, wat zou mijn nieuwe Zuster vinden van dit geleuter? Hoe zou de reserve-prinses zich trouwens voorstellen aan nieuwe kennissen? "Hi, ik ben de Mogelijke Dochter van Zijne Koninklijke Mogelijkheid? " Of is het Zijne Mogelijke Koninklijkheid?

De tweede mogelijkheid kwam tot ons via Libië. Kadafi zou mogelijk zijn gevlucht. Of mogelijk ook niet. De verslaggevers kwamen er niet uit. Wel waren ze het erover eens dat de euforie in Tripoli voorbarig was geweest. De strijd was nog volop aan de gang. En daarmee hun eigen strijd. We zagen 'Journaal'-verslaggever Lex Runderkamp zich ijlings uit de voeten maken voor mogelijke sluipschutters. Hans Jaap Meeuwissen (Wereldomroep en NOS) was zelfs echt onder vuur genomen. Evenals Jan Eikelboom. De 'Nieuwsuur'-verslaggever rende voor zijn leven in een chaotische schietpartij. Ook de omroep van Wakker Nederland, WNL, heeft inmiddels ontdekt dat er in Libië iets aan de hand is. Na ons de afgelopen weken te hebben beziggehouden met hot items als 'Geen plek meer voor geleidehond in taxi' (27 juli), 'Jonge ondernemers naar de top' (3 augustus), 'Iedereen kan 150 jaar worden' (10 augustus) en 'Goud kopen of verkopen?' (17 augustus), is Joost Eerdmans - u weet wel, die presentator die vindt dat journalistiek geen vak is - nu zo ver dat hij een rookpluimpje heeft ontwaard boven Tripoli. VVD'er Hans van Baalen was te gast. Waar is Kadafi?, vroeg Eerdmans pienter. Die zou er wel 'es een eind aan kunnen maken, dacht Van Baalen. Maar hij zou ook in een grot kunnen zitten.

De derde mogelijkheid bereikte ons wederom via de EO. Knevel en Van den Brink (Wat ziet die Knevel er tegenwoordig trouwens wild en ordinair uit, zeg! Zou dat horen bij zijn nieuwe status als roddeljournalist?) hadden als eerste journalistenechtpaar Jolande Sap te gast, zo werd enthousiast rondgekraaid. Dát hebben we geweten. Na de GroenLinks-leidster vierenveertig keer te hebben doorgezaagd over de vraag of Kamerlid Mariko Peters zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, lispelde Sap ten einde toe getergd: "Mogelijke schijn van belangenverstrengeling."

Als ik de mogelijkheden van de afgelopen dagen op een rijtje zet, denk ik: Mogelijke Dochter valt af. Leuke meid, maar geen DNA. Kadafi? Zit mogelijk in een grot, maar heeft, veel waarschijnlijker, nog flink wat touwtjes in handen. Valt dus ook af. Mogelijke schijn van belangenverstrengeling is te vaag. Als je dan toch aan het verstrengelen slaat, doe het dan royaal en niet zo krenterig. Blijft als enige mogelijkheid over, nummer vier: hier en daar een bui.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden