Bij de echte opruimgoeroes

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar andreabosman@trouw.nl

Marie Kondo: 'Opgeruimd', Bruna, euro 18,95.

Een oude broek, een lelijk boek of een nooit gebruikt wijnrek 'bedanken' klinkt heel anders dan 'afdanken'

Als welkom krijgen we een bakje met zes kaapse viooltjes. Er is een stand met koffie, thee, er zijn roze koeken, stroopwafels. Er is een fotograaf van de krant. Het is per slot de eerste keer dat het afvalscheidingsstation op zondagmorgen open is. En volgens de mannen van stadswerken, die er in hun rood met fluorescerend gele jassen toch een beetje officiëler bij staan dan normaal, is het hunne zelfs het eerste afvalscheidingsstation van Nederland dat op zondag open is.

Het is 11 uur en rustig. Er zijn zo'n 65 auto's geweest tot nu toe, zegt de baas van stadswerken. Het moet zich nog even rondspreken, zeggen wij. We nemen nog een bakkie en zeggen dat het zo nog veel meer een uitje is dan normaal, om hier te komen. Een uitje?, zegt de beheerder. Ja, zeg ik: u heeft geen idee hoe fijn het is om hier te komen.

Het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg in Utrecht. Een verhoogd aangelegde, brede 'straat' met aan weerszijden grote containerbakken, voorzien van bordjes die de heel precieze categorieën aanduiden: 'Harde kunststof', 'Papier', 'Gips', 'Vlak glas', 'Schoon puin', 'Hout', 'IJzer', 'Bielzen', 'Grof vuil'. Een stuk of veertig bakken. En natuurlijk de grote container van de Emmaus, voor kleding, speelgoed, boeken, stoelen. Ik kom er graag ... vooral om er enorm opgelucht weer weg te gaan, bij deze wasstraat voor de ziel. Zoals nu, in de voorzichtige lente, als de kasten uitpuilen en de schuur in de wintermaanden een Grab der Ordnung is geworden - zoals mijn Duitse moeder placht te zeggen. Dan kieperen we een hele zwik spullen in de auto en rijden met het schaamrood op de kaken de straat uit ('zijn wij nou echt de enigen die dit doen?'). Alhoewel: kieperen is niet helemaal waar. Alles wat al tijden ongebruikt is (of versleten, stuk) moet eerst nog een keer door mijn handen: of het nou een broek, een kapot maar o zo aandoenlijk scheepsmodel, een al jaren niet meer aangeraakt poppenwagentje, een nooit gebruikt wijnrek of boeken uit die oerlelijke Rainbowpocketreeks zijn, de vraag is: kan ik, wil ik het wegdoen?

Sinds Aaf Brandt Corstius het boek 'Opgeruimd!' van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo tot een bestseller maakte, kunnen we daar deze briljante vraag aan toevoegen: does it still spark some joy? Als je er niet meer blij van wordt mag je het voorwerp van Kondo bedanken en dan met een gerust hart wegdoen. Dat klinkt anders dan afdanken.

Het mooie van het afvalscheidingsstation is dat hier, door die zorgvuldige categorisering, de zooi uit de achterbak een echte laatste bestemming krijgt. Jullie daar, kapotte plastic hangers met ijzeren haakjes, waarheen met jullie? Niet naar de bak 'Grof vuil', en ook niet naar het 'IJzer', maar naar je soortgenoten van 'Harde kunststof'.

Soms vissen de mannen met de gekleurde jassen ook weer dingen uit een bak omdat ze niet goed zijn weggegooid. Dat is mooi om te zien. Eigenlijk zijn zij net zo goed opruimgoeroes.

undefined

Aardappelvormige bolletjes

De spreuk 'does it still spark some joy?' hangt in menig huishouden inmiddels onder een magneetje op de koelkast. Ook als je helemaal niet van plan bent je huis zo extreem te ontzooien als - de enigzins neurotisch overkomende - Marie Kondo, is het lezen van haar boek 'Opgeruimd' gek genoeg een rustgevende bezigheid. De dingen hebben volgens haar een ziel. Zo schrok ze zich een keer rot van een klant die haar sokken tot 'aardappelvormige bolletjes' had opgerold. "Ik was sprakeloos (..) Kijk eens goed naar ze. Dit is voor hen de tijd waarin ze kunnen uitrusten. Denk je dat ze zo enige rust krijgen?" U gaat heel anders naar uw sokken kijken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden