Bij de doop van het schip bleef de gegooide fles intact

Als het misgaat, wijzen Italianen op slechte voortekenen

REPORTAGE | JOOST OVERHOFF

Je wrijft je in de ogen. Daar ligt-ie, een ramp van bijna driehonderd meter lang. In 'ons' uitzicht. Althans, zo voelt het. Al vele jaren staat Giglio 'rotsvast' op onze agenda.

Giglio is rotsrijk, overal. Zowel boven als onder water. Zelf gaan we in zee via een minizandstrandje, precies tot waar het water begint. Vanaf daar beginnen de problemen. Brekebenenwerk. Zelfs bij daglicht. In het donker zwemmend aan land komen aan deze 'rampkant' van het eiland, moet een nachtmerrie zijn.

Vanaf ons balkonnetje hebben we steevast uitzicht op het haventje en de zeestraat tussen Giglio en het Toscaanse vasteland. Een gaatje van ruim tien kilometer. Echt 'sjoelbakken' kan je het niet noemen, zelfs niet voor een drijvend kasteel als de Costa Concordia. En toch ligt-ie daar nu. Op een steenworp van het kleine restaurant waar we altijd eten. Daar waar koningin Juliana ons vroeger voorging, zo weten veel eilanders zich te herinneren. Juliana had een villa aan de overkant en kwam geregeld eten op Giglio. En nog steeds kunnen ze je er vol verbazing vertellen hoe benaderbaar de regina olandese was.

Uiteraard kwam ze alleen in de zomer, want Giglio is een eiland van alles of niets. In de winter trekken zelfs veel van de echte bewoners er weg. Vooral daarom lijkt de hypothese dat het rampschip te dicht langs het eiland voer bij wijze van 'saluut' hoogst onwaarschijnlijk. Op Giglio valt er in deze tijd van het jaar bijna niemand te groeten, en al helemaal niet als het donker is.

Maar in principe zou het kunnen. Italië is namelijk.... Italië. Zelf sloten we eens vriendschap met een kapitein van een grote veerboot. Maar al spoedig leidde onze vriendschap tot een incident. Doordat we in gesprek waren, werd het commando 'volle kracht vooruit' gegeven terwijl we nog vastlagen aan de wal. Onze amicizia leed er echter niet onder, want bij het eiland Stromboli deed 'onze' kapitein de Hollandse amici iets bijzonders cadeau: hij week af van de route. Zodat we in het donker de vulkaanerupties beter konden zien. Een groots geschenk. En tegelijk is het zoiets waardoor de conclusie telkens weer onontkoombaar is: Italië is even onweerstaanbaar als riskant. Waarbij, als het misgaat, de Italiaan vaak een grote rol ziet weggelegd voor de voorzienigheid.

In elk geval meende onze kapitein dat tijdens een woeste storm zijn veerboot en hijzelf de dans alleen waren ontsprongen door te bidden. En wel tot Padre Pio, een vereerde frater die inmiddels heilig is verklaard.

(Bij)geloof is in Italië van het grootste belang. De Concordia was nog maar net ten onder gegaan, of de beelden werden in Italië overal vertoond: bij de doop van het schip bleef de fles die tegen de romp werd gegooid intact. Een slecht voorteken, met achteraf een gegarandeerd 'Zie je wel!'-effect. Iets wat even krachtig geldt voor de datum van de ramp: vrijdag de dertiende. Ooit zouden we met Italianen aan tafel gaan, toen bleek dat ons aantal uitkwam op dat van Het Laatste Avondmaal. Dertien dus. Ondenkbaar. Daarop werd er een vrijwilliger geronseld die met dat diner niets te maken had.

De Costa Concordia heeft dertien dekken. Niet genummerd, uiteraard. In plaats daarvan hebben ze de namen van Europese landen. Met de de namen van landen wil 'Concordia' wijzen op de Europese eendracht.

Nu maar hopen dat het kapseizen van die eenheid niets symbolisch heeft. Maar ach, het kan ook gewoon toeval zijn. Een keer zagen we bij het haventje dat spandoek, dwars over de weg, met 'L'Isola del Giglio' erop. Ondersteboven.

En nu ligt daar het rampschip. Op één kant. Maar wat ons bijna nog meer fascineert, vanaf de eerste seconde: waarom ligt-ie met de voorkant in de richting van waar hij gekomen is?

Het laagste dek is toebedeeld aan het laagstgelegen land: Olanda.

Joost Overhoff is auteur van Cacciucco / Een Mozaïek van Italië

Uitgeverij Atlas

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden