Bij de dood van Rik, de man die zo dol was op Michael Boogerd

Het was ergens in Zuid Limburg. Een prachtige lenteavond en twee voetbalelftallen van BRT en NOS die elkaar toonden dat voetbal een verdraaid moeilijke sport is. Rik de Saedeleer had zich non playing captain van de BRT gemaakt. Dat hield in dat hij aan de toog stond, de wissels regelde en na afloop alle tegenstanders en eigen spelers een ferme handdruk meegaf: leuk gespeeld, kom we nemen er een. Het werd ontzettend gezellig en Rik plaatste in zijn eerste dankwoord de gedenkwaardige zin: "Beste NOS'ers en BRT'ers, vanavond was het bewijs dat wij er beter aan doen over de voetbal te spreken..."

Een brede glimlach en ja-knikken was zijn deel. Daarna werd het glas geheven. Op Cruijff, op Van Himst, op Racing Mechelen, de club van Rik, op MVV en Sylvia Kristel, op de Nederlandse renners in het profpeloton en op Axel Merckx die zo'n loden last op zijn tengere schouders had dat hij nooit echt groot zou kunnen winnen.

Rik, vierkant, breed in de schouders en de lach om de kaken, was gespreksleider, aanjager en doorgever. Eddy Merckx luisterde mee. Wat was Rik een leuke man, wat een causeur, wat een spraakwaterval en wat een persoonlijkheid. Hij was ongekroonde koning van Vlaanderen. Niet Guy Thijs, maar Rik en Guy Thijs maakten samen de opstelling van de Rode Duivels. Guy stak een sigaartje op en Rik ging commentaar geven. Dat was de verdeling. Thijs knikte, Rik toverde grappige zinnen uit zijn vocabulaire.

Wat bijna niemand weet, is dat deze voetbalcommentator die in Nederland een über-Theo-Koomense populariteit verwierf, in het voorjaar als een kind zo blij was 'de koers' te kunnen doen. Het profpeloton was hem lief; hij hield van de Berendries, van de klapkuiten van Marc Wauters en hij vond Michael Boogerd een door God gezonden renner; rank, sterk en mediageniek.

Rik de Saedeleer overleed goed tien dagen geleden. Velen denken dat alleen de voetbalcommentator overleed, maar ook de regisseur van grote wielerkoersen ontviel ons. Rik deed de grote Vlaamse koersen en kroop met goesting in zijn regiewagen. Nu eens geen George Grün of Gille van Binst. Het ging hem erom de schoonheid van de koers te tonen. Hij deed dat door het Streuveliaanse landschap te laten zien en de renner in al zijn grootheid daar een plaats in te geven. Hij hield van renners met panache.

Ik trof hem eens na de Ronde van Vlaanderen en toen vroeg hij waarom 'dat engelenhoofd van Boogerd' nooit naar Vlaanderen kwam en altijd opgeborgen werd in die 'Jeanettenkoers' in Luik. Rik hield van de aanval van Michael, zoals men boven de Moerdijk vol lof en liefde sprak en keek naar de kleine, spichtige Hagenees die het durfde om met het boevenspul uit Baskenland, zittende Italianen en als het moest een combine van Zwitsers over de Waalse wegen te trekken.

In de afgelopen uren maakte ik twee tijdingen mee: de dood van Rik en de knieval van Michael. Ik weet niet wat ik erger vind, of is 'erg' niet het woord dat ik zoek? Schokkend?

Neen. Oude mannen gaan dood en Rik werd oud. Ik hoorde verleden jaar nog hoe hij voorzichtig door Knokke schuifelde en soms nog een terras Vlamingen aan het bulderen kreeg. Ik had er van alles voor over om hem nog eens te spreken; de laatste maal was een jaar of wat geleden en toen was hij al broos aan het worden. "Blijf voortdoen jongen," had hij gezegd, "blijf de koers liefhebben...je wordt bedonderd, maar het is het waard."

Ex-renners gaan ooit bekennen en dat deed Michael. Veel te laat volgens mij, maar dat was zijn eigen beslissing. Daar zal hij, gesteund door zijn zaakwaarnemer en familie, een reden voor hebben gehad.

Rik vond Michael 'een schone coureur', ik vond Michael een geestige man. Wat ik nu van hem vind? Voornamelijk dom. Dat hij zo gehandeld heeft. Rik is dood en ligt er al onder. Michael heeft andere besognes. Ik hoop dat hij behoorlijk kan slapen. Ik hoop voor hem dat de knieval oplucht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden