Column

Bij de buren is er tenminste wél debat

null Beeld

'Ik ben daarin nogal een feministe.' Zou een Nederlandse bewindspersoon ooit zo'n ferme uitspraak durven doen? De Belgische minister van werk (sociale zaken, zeg maar) liet zich afgelopen weekeinde in een interview ontvallen dat wat haar betreft 'alle vrouwen' buitenshuis aan de slag moeten. 'Maximaal', welteverstaan. Voltijds dus, 'of toch zoveel mogelijk'.

Mannen mogen van deze Monica De Coninck op hun beurt gerust wat minder werken. Het reilen en zeilen binnenshuis zou namelijk hun beider zorg moeten zijn.

"Vrouwen", voegde ze eraan toe, "zullen moeten leren delegeren en loslaten, en erop vertrouwen dat hun man die taken evengoed aankan. En mannen moeten hun verantwoordelijkheid meer nemen."

Haar belangrijkste argument: vrouwen zijn nu 'zeer kwetsbaar', mocht het onverhoopt tegenzitten in het leven. Zij laten zich immers nog altijd liever uitbetalen 'in tijd dan in geld'. Dat klinkt heel zoet, maar is heel dom. Want nu zijn zij het die 'op het einde van de rit de rekening betalen'.

De mooiste reactie kwam van het Vlaams Belang, de club van Filip Dewinter. Het standpunt van de sociaal-democratische minister was volgens deze partij 'nogal kortzichtig en vooral wereldvreemd'. Als vrouwen er zelf in vrijheid voor kiezen om thuis te blijven ('Wat niet steeds zo is bij allochtone vrouwen') dan moet de overheid zich daar verre van houden. "Voor het Vlaams Belang blijft keuzevrijheid het leidmotief van elke evenwichtige gezinspolitiek. Het wordt tijd dat de linkse ministers stoppen met het aanpraten van noden en behoeften aan vrouwen en mannen."

Interessant, evenzogoed, dat er bij de buren überhaupt debat over is. In Nederland maakt vrijwel niemand zich druk om het vraagstuk. Dat nog altijd de helft van de volwassen vrouwen in dit land niet in staat is om de eigen boterham te verdienen, heet hier bij voorkeur een 'verworvenheid' waarop wij reuzetrots moeten zijn. Toevallig werd deze week nog eens benadrukt hoe diep dat sentiment zit. Gisteren werden de resultaten openbaar gemaakt van een onderzoek naar de wijze waarop Nederlandse vrouwen "omgaan met de verantwoordelijkheid voor hun financiële zelfstandigheid".

De uitkomsten wekken nauwelijks verbazing. Slechts een krappe meerderheid (62 procent) van mijn ondervraagde seksegenoten vindt het anno 2012 een verstandig idee als een vrouw zichzelf kan onderhouden. Van de mannen is een minderheid (42 procent) die opvatting toegedaan: vrouwen mogen van hen best afhankelijk blijven. Eensgezind onderschrijven beide seksen in meerderheid dat vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen en dus beter in deeltijd kunnen werken. En nee, de jongere generatie (m/v) denkt daar niet beduidend anders over dan de oudere.

Sneu: terwijl vrouwen zeggen dat ze gewichtige financiële zaken sámen met hun partner regelen, zeggen mannen dat zij dat in hun eentje doen.

Nog sneuer: hoewel vrouwen nauwelijks op de hoogte blijken te zijn van weetjes over het eigen pensioen, de hypotheek, levensverzekeringen of testament, maken zij zich wel de meeste zorgen voor het geval er iets misgaat.

Iets zegt mij dat ook dit onderzoek in een diepe la zal verdwijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden