Bij de BBC zie je andere rellen dan bij NOS en RTL

Dat armoede bijna wel móet leiden tot criminaliteit is op de Nederlandse tv een wijdverbreide opvatting. Je merkt het weer nu de Engelse steden in brand staan. Premier Cameron wijt het plunderen aan een gebrek aan normen en waarden, maar dat is volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst niet meer dan een conservatief stokpaardje. Nee, Van der Horst heeft jongeren gesproken die écht weten waar het bij deze rellen om draait: werkloosheid en bezuinigingen op welzijn. Gek genoeg komt niemand van deze woordvoerders in beeld. Zouden ze een panische angst hebben voor de NOS? Of is Van der Horst gewoon bezig eigen aannames te spuien?

Bij 'RTL Nieuws' hetzelfde sociale verhaal. Vanessa Lamsvelt legt ons avond aan avond uit dat een deel van de relschoppers uit achterstandswijken komt, zich gediscrimineerd voelt en geen werk heeft. Zij laat wél bronnen opdraven, pro en contra. Een man vertelt dat de achterstanden een voorwendsel zijn om te kunnen plunderen, een vrouw dat jongeren gefrustreerd zijn omdat de politie hen voortdurend aanhoudt. De kijker mag uitmaken wie gelijk heeft.

Ook 'Nieuwsuur' legt voortdurend die link met sociale uitsluiting. Trots wordt hoogleraar Bagguley, 'gespecialiseerd in racisme', aangekondigd. De Brit wijst op de grote ongelijkheid in steden en meent dat luxe winkels toch wel eng dicht in de buurt van arme wijken staan.

Op de BBC was hij met zo'n makkelijk verhaal niet weggekomen. Ik heb ze de afgelopen dagen gevolgd: Chris Buckler in Manchester, Jeremy Cooke in Birmingham en Liz MacKean in Londen, en geen van allen lijkt erg onder de indruk van sociale duiding. MacKean interviewt een gemaskerde relschopper (dat is ook zoiets: op de BBC zie je tenminste échte mensen - moeders, rappers en agentes - in plaats van broodpraters), die iets mompelt over te weinig kansen. "Is 't niet gewoon gekkenwerk", reageert MacKean. "Nee, boosheid", meent het masker. MacKean: "En daarom mag je gebouwen in de fik steken?" Buckler legt eveneens de nadruk op eigen verantwoordelijkheid: "Je krijgt toch geen banen door winkels te beroven? Het is hebzucht en criminaliteit." Ik heb op de Nederlandse tv maar één verslaggever gezien die zich zo duidelijk heeft uitgesproken: Caroline van den Heuvel van 'Eén vandaag'. Ook zij had het over hebzucht als belangrijkste motivatie en over een jeugd die van God los is. En zij is onverdacht als geëngageerde dochter van de al even geëngageerde Aad van den Heuvel.

Hoe zou dat verschil tussen Nederland en Engeland toch komen? Het lijkt erop alsof BBC-journalisten meer zonder aanzien des persoons werken. Relschopper of welzijnswerker, minister of politie, Tory of Labour, ieder wordt in een interview even hard aangepakt.

In 'Newsnight' werpt presentator Gavin Esler Labour-parlementariër Diana Abbott voor de voeten dat het bezuinigingsverhaal onzin is en dat de reljeugd toch echt onder Labour-regeringen opgroeide. Om daarna haar Conservatieve opponent Baroness Warsi te confronteren met een uitspraak van partijgenoot Boris Johnson, burgemeester van Londen, dat de bezuinigingen wel degelijk een rol spelen. Geen aannames, maar waarheidsvinding. En het levert nog spannende televisie op ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden