Bij dapperste Koerd heeft PKK het verbruid

Voorvechter Koerdische zaak keert zich openlijk tegen geweld, maar wie volgt?

Het Koerdische zwijgen over de PKK wordt voorzichtig doorbroken. Vooral na de aanslag van afgelopen week waarbij dertien Turkse soldaten en zeven PKK-militanten om het leven kwamen, klinkt mondjesmaat kritiek van Koerden op de PKK. Een van de 'dapperen' die zich tegen de PKK durft te keren is oud-politicus en schrijver Orhan Miroglu.

De laatste PKK-aanval kwam als een volslagen verrassing voor iedereen. PKK-leider Abdullah Ocalan had vanuit de gevangenis laten weten dat hij in onderhandeling was met de staat over een gedeeltelijke zelfstandigheid voor de Koerden, en dat de PKK moest wachten met het hervatten van de oorlog. Maar de PKK meed voor het eerst de woorden van haar stichter en onbetwiste leider en viel het Turkse leger aan.

Orhan Miroglu, een voorvechter van de Koerdische zaak die zich heeft gedistantieerd van geweld en van de PKK, zegt dat hij door zijn kritiek op de PKK niet meer zonder lijfwachten naar het Koerdische gebied kan. Twee maanden geleden werd hij op een PKK-website al bedreigd met de dood. Maar Miroglu is niet van plan om een blad voor de mond te nemen.

"De PKK-voormannen hebben zelfs Ocalan buiten spel gezet omdat ze denken dat een grote oorlog hen de steun van alle Koerden kan opleveren. Een echte oorlog, waarin veel bloed vloeit, moet ervoor zorgen dat degenen die nu niet op de Koerdische BDP stemmen, dan toch gaan doen en dat zij zich voegen in de gelederen van de PKK. Ze hopen de spanning zo op te voeren dat de Koerden in de Turkse steden ook niet anders kunnen dan remigreren naar het Koerdische gebied. De volgende stap is dan afscheiding van Turkije."

Miroglu is niet tegen een discussie over afscheiding of gedeeltelijke zelfstandigheid. "Maar in het huidige Turkije hoeven Koerden geen oorlog te voeren voor hun eisen. We kunnen over alles praten. De Koerden zouden het niet meer moeten accepteren dat hun zonen doodgaan voor de politieke plannen van de PKK."

De door Miroglu voorspelde spanning tussen de Turken en de Koerden in de Turkse steden werd afgelopen weekeinde tijdens het Istanbul jazzfestival al werkelijkheid toen de Koerdische zangeres Aynur Dogan aan haar eerste liedje in het Koerdisch begon. De zangeres werd door het Turkse publiek uitgejouwd en uitgefloten. Ze kon het concert niet afmaken en verliet het podium.

De PKK wil volgens Miroglu de strijd zodanig laten escaleren dat de Turken geen Koerden meer willen in hun steden. In dat nieuwe politieke klimaat is er dan geen ruimte voor naast elkaar leven. "De PKK wil dat een zangeres als Aynur Dogan helemaal niet meer kan optreden in Turkije. Ik hoop dat er meer Koerden opstaan die hun stem verheffen tegen deze dreiging van een vreselijke oorlog. Maar ik weet dat behalve een paar Koerden niemand het lef heeft om kritiek te uiten op de PKK."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden