ReportageDrive-in huisartsenpost

Bij coronavermoeden word je in Goirle door het huisartsenstraatje gestuurd

Potentiële coronapatiënten kunnen zich laten testen in de 'huisartsenpost drive-in' op het parkeerterrein van een voetbalclub in Goirle. Beeld Ton Toemen
Potentiële coronapatiënten kunnen zich laten testen in de 'huisartsenpost drive-in' op het parkeerterrein van een voetbalclub in Goirle.Beeld Ton Toemen

Inwoners van het Noord-Brabantse Goirle die mogelijk met het coronavirus zijn besmet, kunnen zich sinds gisteren melden bij een drive-in huisartsenpost. In de buitenlucht is het risico op besmetting van zorgmedewerkers of andere patiënten minimaal en kunnen zij toch goed worden onderzocht.

Het is alsof de grijze Volvo het laantje van een fastfoodvestiging doorrijdt. Ook bij de huisartsenstraat moet je twee keer stoppen, al gebeurt dat hier in tenten in plaats van bij raampjes.

De man van middelbare leeftijd - zijn huisarts heeft hem na een belafspraak doorverwezen - komt eerst bij een assistente. Zij reikt de patiënt een mondkapje aan en meet zijn temperatuur en saturatie, oftewel het zuurstofgehalte in het bloed. Vervolgens rijdt zijn vrouw hem door naar de tweede tent, waar een huisarts nader onderzoek verricht. Dat gebeurt terwijl hij lichtjes uit de auto hangt. Het is wellicht niet de handigste manier, maar wel de veiligste.

Openluchtvoorziening

Op de vraag of hij corona heeft, krijgt de man hier geen antwoord. Daarvoor zijn geen tests voorhanden. Maar deze openluchtvoorziening zorgt er wel voor dat zogenoemde corona-verdachte patiënten door een arts kunnen worden gezien, zonder groot gevaar op besmetting van andere patiënten of zorgpersoneel.

"In de gewone huisartsenpraktijk wordt elke keer een heel circus opgetuigd als er een verdachte patiënt komt", legt initiator Robert Ellenbroek uit. "Bij twee van de vijf praktijken hier in Goirle hadden we isolatiespreekkamers ingericht, maar het vergde veel van de artsen om zichzelf goed te beschermen. De best geventileerde omgeving is nog altijd de buitenlucht. Daarom hebben we deze oplossing bedacht."

De patiënten die zich melden, hebben over het algemeen milde klachten. Wie heftige verschijnselen heeft, wordt nog steeds thuis bezocht. Vertrouwt een huisarts het na een telefonische afspraak toch niet helemaal, dan stuurt hij de patiënt naar de drive-in. Ellenbroek: "Hier kunnen we het beeld verder vormen, en bijvoorbeeld naar de longen luisteren. Sommige mensen laten we ter controle dagelijks terugkomen. Voor anderen kan thuis uitzieken voldoende zijn. Is het alarmerend, dan komt de ambulance.”

Huisartsenstraatje

Het huisartsenstraatje is de eerste Nederlandse buitenlocatie waar patiënten worden gecontroleerd. Het idee lijkt op de teststraten die eerder in Duitsland en Zuid-Korea werden aangelegd, zegt Ellenbroek. "Alleen werd daar echt op corona getest, door wangslijm af te nemen. Maar zoals iedereen weet, zijn er hier geen tests beschikbaar. Dus die mogelijkheid hebben we niet."

Op de eerste dag is het nog niet heel druk bij de drive-in, die op de parkeerplaats van een voetbalclub is ingericht. Met hekken zijn drie laantjes gevormd, maar vooralsnog is er slechts één in gebruik. Gemiddeld komt elk kwartier een auto binnenrijden, die tien minuten later het terrein aan de andere kant weer verlaat.

Ellenbroek: "Vorige week hadden we het vooruitzicht van een hausse. Die is de afgelopen dagen uitgebleven, al wordt het ook niet minder. Krijgen we die de komende dagen alsnog, dan kunnen we hier voldoende patiënten tegelijk ontvangen. 150 per dag zou moeten kunnen. Voor een plaats met 25.000 inwoners is dat prima."

Lees ook:
Houten scoort hoog op de lijst van Utrechtse gemeenten met corona-infecties. Dertien besmettingen zijn nu vastgesteld, enkele inwoners zijn ‘in onderzoek’. De coronapatiënten zijn niet welkom bij de huisartsenpraktijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden