'Bij Bono's teksten gaat het om verbondenheid met het hogere'

Theologe Jolande van Baardewijk (50), oud-programmamaakster bij de EO, volgde 'popdominee' Jan Andries de Boer in zijn zoektocht naar de spirituele boodschap van zanger Bono van de Ierse rockband U2. Haar documentaire 'Quest for U2' gaat morgen in première.

Waarom deze documentaire?
"In 2009 werd ik erg geraakt door de cd 'No Line on the Horizon' van U2. Sindsdien hebben Bono's teksten me niet meer losgelaten. Enige tijd later hield Jan Andries de Boer een U2-dienst in de Broerenkerk in Zwolle. De muziek van U2 in zo'n magistrale kerk, dat maakte indruk. Ik heb De Boer ook wel eens in sportzaal zien optreden, maar dan denk ik al snel: wat een bak herrie. De Boer is een gedreven man die goed kan overbrengen wat hem raakt.

"Kijk, ik voel Bono's teksten gewoon. Ze gaan rechtstreeks naar mijn intuïtie, want ik ben spiritueel hooggevoelig. Jan Andries pluist teksten meer uit en komt dan met allemaal exegeses. Hij kan beter analyseren dan ik. In mijn documentaire laat ik hem een 'queeste' ondernemen, een zoektocht met een spirituele ondertoon. Waarom raakt de muziek van U2 de mensen zo? Wat is Bono's boodschap?"

Waardoor werd u zelf zo geraakt?
"Vooral door het lied 'Magnificent'. Daarin zingt hij: 'Only love can leave such a mark / But only love can heal such a scar'. Prachtig. Liefde slaat wonden die alleen liefde kan genezen. Bij Bono gaat het om verbondenheid met het hogere, maar zijn boodschap ligt er niet dik bovenop. Zijn liedjes zijn gelaagd. Neem het nummer 'Grace'. Grace kan zomaar een meisje zijn dat op straat langsloopt. Maar het kan ook slaan op 'genade', op een realiteit die de wereld warm en leefbaar houdt. Zonder genade zou het leven ondraaglijk zijn."

En, heeft de zoektocht iets opgeleverd?
"Zeker. Het meest bijzonder was De Boers ontmoeting met rabbijn Soetendorp. Soetendorp heeft Bono een keer ontmoet. Bono vroeg hem toen om hem voorafgaand aan een concert in de Amsterdam Arena te zegenen in de kleedkamer. Soetendorp noemt Bono 'een van Gods meest begenadigde kinderen op deze aarde'. Hij ziet in Bono iemand die opstaat tegen het onrecht in de wereld en zich er met inzet van zijn eigen leven tegen verzet."

Maken jullie van Bono nu geen heilige? Hoe offert hij zich dan op?
"Tja, zijn portemonnee lijdt er niet onder, dat is waar. Bono is gigantisch rijk. Daar staat tegenover dat hij veel goeds doet met zijn geld. En hij legt wel zijn imago in de schaal. Tegengeluiden noemen we ook, het is geen persoonsverheerlijking. Hij ligt vaak onder vuur, omdat hij steeds langere redevoeringen op het podium houdt. Bandleden zeggen wel eens: 'man, hou nu eens op met dat gepreek'."

Documentaire 'Quest for U2': morgen, 20.00, filmtheater De Gigant in Apeldoorn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden