Bij besnijdenis moet altijd één principe wijken

KARIN NEUTEL en ONDERZOEKSTER NAAR BESNIJDENIS AAN DE UNIVERSITEIT GRONINGEN

Hebben tegenstanders van jongensbesnijdenis echt last van een gebrek aan humor, zoals Tineke Bennema beweert (Podium, 18 oktober)? Een kleine zoektocht op internet levert al snel een aantal voorbeelden op van het tegendeel. Zoals het protestbord van de zogenaamde 'intactivists' in de VS, met een foto van een verbaasd kijkende baby en de tekst 'You wanna cut off what?'

Humor kan natuurlijk nooit kwaad, maar ik denk dat de discussie over besnijdenis meer gebaat is bij een heldere analyse van de principes die hier in het geding zijn. Mijns inziens zijn dat drie principes waar de meeste mensen in onze cultuur het over eens zijn - of ze nu seculier zijn of moslim, joods of anderszins religieus. Ten eerste hechten we allemaal aan de bescherming van de lichamelijke integriteit van kinderen. Ouders kunnen niet zonder medische reden ingrijpen in het lichaam van een kind en als het welzijn ernstig bedreigd wordt, moet de overheid een kind in bescherming nemen tegen de ouders. Ten tweede vinden de meeste mensen vrijheid van religie een groot goed. Je moet zelf kunnen bepalen waar je in gelooft en hoe je dat vorm geeft, zonder invloed van de staat. Het derde principe is de vrijheid van ouders om hun kinderen op te voeden zoals zij denken dat het beste is. Ook daarin moet de overheid zich zo min mogelijk mengen; staatsopvoeding is uit den boze.

Besnijdenis van jongens verbieden of toestaan betekent altijd een uitzondering maken op deze breed gedeelde principes. Geen van beide keuzes kan vanzelfsprekend zijn, bij beide moet beargumenteerd worden waarom het ene principe in dit geval ten koste moet gaan van het andere. Beide keuzes zijn dus pijnlijk. Daar kan humor bij helpen, maar je kunt je er niet achter verschuilen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden