Bij Anass ging het 'verder dan plagen'

Ben Dijkmans (R), rector van het Aldelbert College en burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar tijdens een persgesprek over de dood van Anass Aouragh. Beeld ANP
Ben Dijkmans (R), rector van het Aldelbert College en burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar tijdens een persgesprek over de dood van Anass Aouragh.Beeld ANP

School wist dat Wassenaarse jongen werd gepest en deed er ook wat aan, maar onderzoekt eigen rol.

Niels Markus

Anass Aouragh, de jongen uit Wassenaar die vorige week waarschijnlijk zichzelf van het leven beroofde, werd vanaf het moment dat hij naar de middelbare school ging gepest. Volgens rector Ben Dijkmans van het Adelbert College "ontstonden er situaties die verder gingen dan plagen". Dit zei hij gisteren op een persbijeenkomst waar ook de burgemeester sprak over de dood van de 13-jarige jongen. Eerder op de middag vond de begrafenis van Anass plaats.

"Anass was een bijzondere jongen die opviel door zijn kledingkeus en gedrag. Hij had moeite in de omgang met zijn omgeving. Hij werd gewaardeerd om zijn durf, maar ook gepest", zei Dijkmans. Anass vestigde volgens de rector de aandacht op zich met opvallende kleding als een vlinderdasje of groene broek. Daarmee maakte hij zich ook kwetsbaar voor pesterijen.

Protocollen
Vanaf het moment dat Anass naar het Adelbert College ging, in september, waren er volgens de rector signalen dat hij gepest werd. De school gebruikt protocollen tegen pesten. Daarbij wordt met het slachtoffer, de pesters, meelopers en ouders gesproken. Dat is ook bij Anass gebeurd. Dijkmans kon niet zeggen of leraren signalen hebben gemist dat Anass zelfdoding overwoog. De school gaat de komende tijd "heel goed terugkijken wat er gebeurd is".

Anass raakte vorige week woensdagavond vermist toen hij op zijn fiets folders rondbracht. Donderdagochtend werd zijn lichaam gevonden in een bosgebied vlakbij attractiepark Duinrell. Op donderdag en vrijdag deden veel geruchten de ronde over de doodsoorzaak. De politie bracht vrijdagavond naar buiten dat het vermoedelijk om zelfdoding ging. Een misdrijf kan de politie echter nog niet volledig uitsluiten.

Volgens burgemeester Jan Hoekema heeft de politie het bericht over de vermoedelijke zelfdoding mede naar buiten gebracht om een einde te maken aan speculaties over de doodsoorzaak in de media en op Twitter. Verder zei hij dat het dorp 'geschokt' is door de dood van Anass: "De gebeurtenis dreunt lang na". Donderdag vinden twee herdenkingsbijeenkomsten plaats voor leerlingen van het Adelbert College.

Zelfdoding is zeldzaam bij jonge kinderen
Suïcide bij jonge kinderen is een grote uitzondering. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gebeurt het jaarlijks ongeveer zes keer dat iemand jonger dan vijftien een eind aan zijn leven maakt. Dat is een miniem aandeel in het totaal van 1600 suïcides per jaar. Onder de groep van vijftien tot twintig jaar komt het rond de veertig keer per jaar voor.

Het afgelopen jaar is de zelfdoding van twee jongeren in verband gebracht met het feit dat ze werden gepest, maar deskundigen waarschuwen ervoor dat de reden voor deze daad bijna nooit is te versimpelen tot één oorzaak. Er is meestal al veel aan voorafgegaan.

De groep mensen met zelfmoordgedachten is veel groter dan het aantal slachtoffers. Hulp blijkt vaak doeltreffend. Voor iedereen met suïcidale gedachten is direct hulp beschikbaar via bijvoorbeeld 113online.nl (ook telefonisch). De stichting achter deze hulplijn heeft ook een lespakket ontwikkeld voor scholen die het onderwerp bespreekbaar willen maken.

Bij de ingang van het bospad waar het lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh donderdag is gevonden, zijn enkele bloemen en brieven neergelegd. Beeld ANP
Bij de ingang van het bospad waar het lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh donderdag is gevonden, zijn enkele bloemen en brieven neergelegd.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden