Bij AH is de sojamelk niet aan te slepen

Er komen meer veganisten in Nederland. Maar vooral de flexanist - iemand die af en toe volledig plantaardig eet - rukt op.

De populariteit van veganisme is flink toegenomen in Nederland. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) schat dat Nederland tussen de 50.000 en 70.000 veganisten telt. Dat is minstens drie keer zoveel als tien jaar geleden. Het aantal veganisten neemt al lange tijd geleidelijk toe, maar is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen, meldt ook Debby van Velzen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV).

Veganisten laten niet alleen vlees en vis staan, maar ook alle andere dierlijke producten, zoals zuivel en eieren. Ook dierlijke bijproducten zoals wol en leer zijn uit den boze. Supermarkten spelen in op de groeiende vraag naar plantaardige producten. Boden die vroeger nog maar een paar vegan opties aan, tegenwoordig staan er schappen vol mee.

"Ons vegan assortiment is de laatste jaren fors toegenomen. De vraag ernaar is groot", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "Zo is de verkoop van verse plantaardige zuivel, zoals sojamelk, sinds 2012 met 90 procent toegenomen."

In Groningen opent volgende maand de derde supermarkt in Nederland die volledig veganistisch is. Voor de financiering werd een ton opgehaald met crowdfunding. Maar wat is er nu zo erg aan een glas melk of een biologisch eitje? Die producten dragen ook bij aan dierenleed, volgens de NVV.

"Zo geven koeien alleen maar melk als ze kalfjes krijgen, die kalfjes gaan daarna naar de slacht. En in de eierenindustrie zijn alleen kippen nodig, hanen worden gedood", zegt Van Velzen. "Wie niet wil bijdragen aan wreedheden tegen dieren, moet plantaardig eten."

Naast dierenleed hebben veganisten ook andere motieven, zoals duurzaamheid. De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Hoe minder consumptie van dieren en dierlijke producten, hoe lager die uitstoot. Ook het idee dat plantaardig eten goed is voor de gezondheid kan een beweegreden zijn.

Maar is het niet juist ongezond om nooit vlees, vis of zuivel binnen te krijgen? Hoogleraar voedingsleer Jaap Seidell (VU) zegt van niet. "Veganisten eten vrijwel altijd gezonder dan vleeseters. Van bijna alle gunstige voedingsstoffen krijgen zij meer binnen." Doordat veganisten geen vlees eten, kunnen zij wel een gebrek aan vitamine B12 krijgen. "Het is belangrijk dat zij daarvoor supplementen slikken."

De laatste jaren worden vooral veel vrouwen tussen de 18 en 35 jaar veganist, zegt veganistisch diëtist Lisa Steltenpool. Ook valt haar op dat steeds meer mensen 'flexanist' worden: mensen die niet volledig plantaardig eten, maar wel zoveel mogelijk, of een paar dagen per week. "Die groep stijgt denk ik nog sneller dan het aantal veganisten. Plantaardig eten is hip."

Daarvoor zijn twee redenen volgens hoogleraar Seidell. De effecten die ons voedsel heeft op milieu, dierenwelzijn en gezondheid zijn nu een stuk bekender en urgenter dan veertig jaar geleden. "En de vervanging van dierlijke producten is niet alleen diverser en makkelijker geworden, maar ook smakelijker."

Toch is voor veganisten uit eten gaan vaak nog lastig. De opkomst van veganisten en flexanisten gaat daardoor gepaard met nieuwe evenementen.

Vorige maand vond een tweedaags veganistisch foodfestival plaats en morgen vindt de Vegan potluck day plaats, waarbij veganisten uit heel Nederland picknicks organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden