Big Data? Geen ontkomen aan
Het wordt voor consumenten steeds lastiger om zich uit big data-systemen te onttrekken. Vooral nu zelfs een bank - die we toch allemaal nodig hebben - mee wil doen in de trend, zoals ING aankondigde, lijken we er bijna niet meer aan te kunnen ontkomen.
Privacywaakhond CBP waarschuwde er gisteren voor: mensen hebben werkelijk geen idee wat er al allemaal met hun gegevens gebeurt. Ook degenen die denken een database bewust te ontduiken door bijvoorbeeld in een webwinkel een valse naam of nep-geboortedatum op te geven, komen daar niet zomaar meer mee weg.
Bedrijven doen er alles aan om die ruis uit hun klantbestanden te filteren. Een goed voorbeeld daarvan is Communicatie Data Diensten Nederland. Dat bedrijf uit Nieuw-Vennep vergelijkt maandelijks de databases van honderden aangesloten bedrijven - van telecombedrijven tot kleine ondernemers - om verschillen te ontdekken. Heb je bij een bedrijf bewust 'Donald Duck' ingevuld als naam, dan zal dat uit die vergelijking blijken. Heb je bij een bedrijf na een verhuizing nog geen nieuw adres doorgegeven, dan blijkt dat ook.
Zo ziet CDDN maandelijks van zo'n 12,2 miljoen volwassen Nederlanders - oftewel 98 procent - onder meer naam, telefoonnummer, (e-mail)adres en geboortedatum langskomen. De 2 procent die ontbreekt, zijn waarschijnlijk bewuste en fanatieke ruisveroorzakers, zegt Martijn de Boer, directeur en mede-oprichter van het bedrijf.
Zo ziet CDDN maandelijks van zo'n 12,2 miljoen volwassen Nederlanders - oftewel 98 procent - onder meer naam, telefoonnummer, (e-mail)adres en geboortedatum langskomen
Het CDDN-systeem is daarmee een belangrijke schakel in het big data-systeem: bedrijven die zijn aangesloten, kunnen hun klanten op de juiste plek bereiken. Dat is belangrijk, aangezien je niets aan big data hebt als de basisgegevens niet eens op orde zijn. Het idee achter big data is in de eerste plaats toch vooral inzicht krijgen in het gedrag van klanten, zodat je ze precies op het juiste moment de juiste advertentie toe kunt sturen.
Maar profiteer je er als consument ook van? Voor degenen die zich zorgen maken over privacy, is dat de vraag, aangezien het steeds moeilijker wordt om aan de databases te ontsnappen.
De Boer ziet dat anders. "Wij werken samen met bedrijven waar je als consument een klantrelatie mee hebt, dan wil je dat ze de juiste gegevens van je hebben. Dat kan bijvoorbeeld bij overlijden vervelende situaties voorkomen."
Het bedrijf houdt zich bovendien naar eigen zeggen aan de privacy-regels en beperkt zich tot basisgegevens als naam en adres. Het vergelijkt geen informatie over gedrag, zoals voorkeuren of aankoopgeschiedenis.