'Big Brother' Opstelten wil een veilig digitaal domein

Minister van Justitie Ivo Opstelten noemt privacy 'een van de waarborgen waaraan voldaan moet worden'. Beeld anp
Minister van Justitie Ivo Opstelten noemt privacy 'een van de waarborgen waaraan voldaan moet worden'.Beeld anp

Het internet moet een 'veilig digitaal domein' zijn, waarin fundamentele rechten worden beschermd. Dat zei minister Ivo Opstelten van justitie in de Tweede Kamer, toen hij reageerde op een plan van de PvdA om gegevens van burgers inzichtelijker te maken.

De minister gaat nog voor het nieuwe jaar een brief sturen naar de Kamer, waarin hij de rol van de overheid in het beschermen van digitale gegevens van burgers verduidelijkt.

De privacyplannen van de PvdA konden gisteren rekenen op een warm onthaal in de Tweede Kamer. Geef burgers inzicht in de gegevens die de overheid van hen verzamelt. Zo weten zij welke informatie over hen in omloop is en kunnen zij hun privacy beter afschermen, luidde de strekking van de plannen.

Concreet: Als burgers via hun DigiD inloggen, moeten zij de verworven data 'in één oogopslag' kunnen zien, zoals de momenten waarop hun kenteken op straat is gescand en de gegevens die de burgerlijke stand heeft verstrekt.

"Het uitgangspunt is dat wij eigenaar zijn van onze persoonlijke gegevens, maar daar zijn we nu ver van verwijderd", aldus PvdA-kamerlid Jeroen Recourt. De onthullingen van De Amerikaanse klokkeluider Edward Snowden hebben volgens de PvdA'er laten zien dat de burger op dit moment totaal niet in de hand heeft wat de overheid over hem weet.

'Big Brother-minister'
Minister Opstelten ging niet specifiek op de plannen in. Wel erkende hij privacy als 'een loot aan de stam van de rechtsstaat'. "Het is een van de waarborgen waaraan voldaan moet worden", aldus de minister, die toezegde nog voor het nieuwe jaar een brief sturen aan de Kamer, waarin hij aangeeft wat de rol van de overheid is in het beschermen van digitale gegevens.

De minister staat niet bekend als privacywaakhond. Hij kreeg onlangs nog de Big Brother Award uitgereikt van online burgerrechtenorganisatie Bits Of Freedom. De reden: zijn plannen om kentekens op de weg te registreren en zijn 'desinteresse voor privacy'.

Opstelten leek er lak aan te hebben. Als tegenreactie nam hij een filmpje op waarin hij een drone bestuurt die door zijn werkkamer vliegt. Veiligheid voorop, was de kern van zijn boodschap. Drones kunnen beelden verzamelen die misdaad kunnen voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat de PvdA kritiek uit op de huidige privacykoers. Vorige week nog hekelde Recourt de plannen van Opstelten om de vlieggegevens van alle Nederlanders op te slaan om te voorkomen dat Syriëgangers het land verlaten. "De overheid moet alleen doelgericht informatie verzamelen", zei de PvdA'er gisteren.

Privacyplannen van sociaal-democraten
1. Burgers moeten via hun DigiD een overzicht van verzamelde overheidsdata kunnen zien.
2. Privacygevoelige info moet op Nederlandse servers staan zodat de Nederlandse wet geldt.
3. Overheid moet burgers achteraf informeren als ze zijn afgetapt. Aantal taps moet minder.
4. Bedrijven moeten hun algemene voorwaarden versimpelen en op een half A4'tje plaatsen.
5. Bestraf illegale handel in persoonsgegevens harder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden