Big Brother controleert met vreemde kiekjes

China Mobile heeft een handige service in de aanbieding voor bazen die willen weten waar hun personeel in de buitendienst uithangt. Verzekeringsagenten, makelaars en andere bedrijven met vertegenwoordigers die uit het zicht van de chef werken, kunnen software kopen waarmee ze in een muisklik op een kaartje te zien krijgen waar de mobiele telefoon van een personeelslid is.

Big Brother spelen kan al vanaf 18 euro per maand. Voor dat bedrag kan een baas tien verschillende mobiele telefoonnummers volgen. Werknemers krijgen een sms'je dat vraagt om toestemming een pakketje speciale China Mobile spionagesoftware in de mobiele telefoon te installeren. Nee zeggen leidt waarschijnlijk tot ontslag en ja zeggen betekent dat de positie van je telefoon met een maximale frequentie van twee keer per uur wordt gemonitord. Natuurlijk gooit een respectabel staatsbedrijf als China Mobile de privacy niet helemaal te grabbel: de baas mag slechts van negen uur 's ochtends tot vijf uur 's middags monitoren. Het controlesysteem is in vier Chinese provincies te koop.

Dat de staatstelefoonbedrijven de Chinese veiligheidsdienst helpen de locatie van iedere mobiele telefoon in China tot de meter nauwkeurig te bepalen, is algemeen bekend, maar dat de gluurservice nu ook commercieel wordt uitgebaat, gaat veel mensen te ver. De service wordt als 'inhumane methode' die 'indruist tegen de mensenrechten' gehekeld. "Door zo'n digitale prikklok raak je werkelijk elke motivatie om enthousiast aan het werk te gaan kwijt", klagen internetgebruikers die vooral bespreken hoe de baas te besodemieteren. Geef je neefje een euro om met de telefoon rond te lopen en slaap zelf een gat in de dag, is een van de adviezen.

Daar heeft een onroerend-goedbedrijf uit de provincie Guizhou een waterdichte methode op gevonden. Niets ingewikkeld gedoe met gps-signalen en contracten met China Mobile, maar een gratis surveillancesysteem dat slechts een beetje inzet en creativiteit vereist: de foto-opdracht. Deze manager heeft een legertje vertegenwoordigers in de stad rondlopen. Om te controleren of ze netjes volgens het schema van de baas aan het folderen zijn en niet zomaar wat in een theehuis hangen, moeten de jonge makelaars doorlopend met hun mobieltje foto's van zichzelf maken. De baas stuurt op de gekste momenten instructies voor het kiekje: "Maak met je linkerhand een vredesteken en poseer bij het bord met de naam van het winkelcentrum waar je foldert". Die foto moeten de makelaars dan zo snel mogelijk op Weixin zetten. Weixin is een ontzettend handig Chinees appje waarmee je met een besloten groep contacten informatie kan delen. En - als je baas dat eist - foto's die bewijzen dat je keihard aan het werk bent. Frauderen is onmogelijk, omdat deze supercreatieve baas om de haverklap met een nieuwe foto-opdracht komt. Ontslag nemen kan via een foto van een opgestoken middelvinger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden