Big Brother bespiedt ook uw schattige kitten

Ook in de buurt van de Trouw-redactie staan veel katten op de kaart Beeld I Know Where Your Cat Lives
Ook in de buurt van de Trouw-redactie staan veel katten op de kaartBeeld I Know Where Your Cat Lives

Heeft u ooit een foto van uw kat online gezet? Er bestaat een kans dat hij dan nu op een openbare kattenatlas te traceren is naar uw huisadres.

Redactie

De makers van de site iknowwhereyourcatlives.com zetten de afgelopen tijd een miljoen viervoeters op de kaart. Ze gebruikten daarvoor kattenfoto's die ze op openbare fotodeelsites zoals Instagram tegenkwamen.

De metadata van zulke beelden bevatten ook allerlei andere gegevens, zoals de locatie waar de foto genomen is, dus het was niet moeilijk om de katten aan een specifiek adres te verbinden.

Het totaal aantal kattenfoto's op het internet nadert tot oneindig, dus de miljoen foto's die de makers verwerkt hebben zijn slechts een kleine deelverzameling. Toch staan er haast overal ter wereld katten op de kaart.

De initiatiefnemer van het project, kunstenaar Owen Mundy, zoekt op crowdfundingsite Kickstarter nog naar geld om zijn site in de lucht te houden.

Hij noemt zijn project een data-experiment, met twee verschillende doelen. Aan de ene kant wil hij de overmaat aan adoratie verkennen die onze besnorhaarde vrienden ten deel valt, sinds er zoiets bestaat als het internet. Aan de andere kant wil hij op luchtige wijze ook iets zeggen over de hoeveelheid gegevens die veel mensen onbewust achterlaten op het internet, een ontwikkeling waar heel veel bedrijven de afgelopen tijd rijk mee geworden zijn.

Nazoeken of uw eigen kat ook op de kaart staat, kan hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden