bieven

Anti-Israël

De afgelopen tijd staat in Trouw een reeks van, in mijn ogen, tendentieuze anti-Israëlische publicaties en opinies. Gisteren weer: het opiniestuk van katholiek theoloog Ten Berge, over hoe Joods extremisme het pausbezoek aan Israël zou overschaduwen. Zo wordt de krant geregeld gebruikt voor anti-Israëlische propaganda, ook door haar correspondenten. De anti-Israëlische stemmingmakerij is een voorbeeld van wat we vroeger wel eens het 'SVL-syndroom' noemden: al het leed valt, met enige creativiteit, te beredeneren als de 'schuld van Israël'. Van het leed van de Palestijnen tot aan de aanvallen van 9/11 en de deels mislukte Arabische lente toe. De aanhangers van de boycot-beweging BDS zijn prominente uitvoerders van deze historische feiten-verdraaierij. Wat triest dat Trouw hier nu ook aan meedoet. Want ondanks verzekeringen van de redactie kan ik, in het licht van de recente eenzijdige stroom van anti-Israëlische retoriek, niet anders concluderen dan dat Trouw bewust voor deze weg kiest - blijkbaar in een poging om van een vermeend 'pro-Israël' imago af te komen. Nou, dat lukt aardig!

B. Cohen Den Haag

Niets met Europa

In veel commentaren naar aanleiding van de Europese verkiezingen lees ik dat uit de opkomst in Nederland (37 procent) blijkt dat twee derde van de kiezers niet geïnteresseerd is in Europa. Die conclusie gaat veel te ver. Bij de laatste Kamerverkiezingen was het opkomstpercentage 74,6 procent, bij de Statenverkiezingen 52,1 procent en bij de gemeenteraad 53,8 procent.

Een groot deel van de kiezers laat het dus altijd afweten. Daarom lijkt het mij zorgvuldiger om te concluderen dat ongeveer 15 procent niets heeft met 'Europa'.

Bert Aalbers Maarssen

'Crimineel' vogelvrij

Blijkbaar houdt 'het milieu' er een eigen rechtspraak op na en worden

vonnissen op ongeregelde tijden voltrokken. Zo ook nu met Gwenette Martha (Trouw, 24 mei). Dat advocaat Meijering in de media de schuld richting justitie schuift, is onzin. Zijn cliënt heeft gekozen voor die andere wereld met eigen regels en opvattingen. Deze moord toont duidelijk aan dat criminelen beter in een veilige gevangenis kunnen zitten.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Ruilmiddel bitcoin

Volgens de rechter is de bitcoin geen geld maar een ruilmiddel (Trouw, 24 mei). Laat ik nou altijd gedacht hebben dat geld ook een ruilmiddel is, ooit geïntroduceerd om het kopen en verkopen van goederen en diensten een stuk eenvoudiger te maken. In ruil voor bijvoorbeeld een aantal uren werk krijg je een bepaalde hoeveelheid geld, die je weer kunt gebruiken in ruil voor een bepaalde hoeveelheid goederen. Kennelijk is deze eenvoudige redenering te moeilijk voor het gilde van juristen. Dat geld door toedoen van bankiers en andere lieden van bedenkelijk allooi inmiddels een heel andere rol speelt in onze wereld laat onverlet dat het ooit uitsluitend een ruilmiddel was en hopelijk ook weer een keer in die hoedanigheid zal weerkeren.

Léon Vrins Zeist

Gelovige astronauten

Op alles was de bemanning van de Apollo 8 in december 1968 voorbereid, maar niet op de schoonheid van de boven de maanhorizon opkomende aarde, schrijft Paul van der Steen (Déjà vu, 23 mei). Maar of de Nasa ècht geen rekening had gehouden met de overweldigende gewaarwording van de bemanning bij het zien van de aard-opkomst, is maar zéér de vraag. Zoals Neil Armstrong zijn zorgvuldig geregisseerde woorden sprak bij de eerste maanlanding in de zomer van 1969 ('Een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid'), zo lazen Anders, Lovell en Borman op Kerstavond 1968 de eerste acht verzen van Genesis 1 voor over de schepping van de aarde.

Uriël da Costa Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden