Biesheuvel: Weg met al die oud-politici in brancheverenigingen

Voormalig MKB-voorzitter wil dat ondernemers het daar weer voor het zeggen krijgen

Hans Biesheuvel zat tijdens zijn werk als voorzitter van MKB-Nederland te veel met oud-politici aan tafel en te weinig met echte ondernemers. Daardoor lukt het maar niet om echte oplossingen te bedenken waarmee Nederland uit de economische crisis kan komen, analyseerde Biesheuvel gisteren in Het Financieele Dagblad.

Het probleem is dat individuele bedrijven geen leden zijn van MKB-Nederland, stelt Biesheuvel, maar hun brancheverenigingen. "Al die branches hebben mensen afgevaardigd die - wat dan zo mooi heet - de weg in Den Haag kennen. Overal zat ik aan tafel met Eerste Kamerleden of ex-politici, kortom met beroepsvergaderaars. Ik ken geen ondernemer die zich daar in herkent."

Biesheuvel kondigde nog geen maand geleden totaal onverwacht zijn vertrek aan bij MKB-Nederland. Hij was pas op de helft van zijn vierjarige ambtsperiode, maar zei dat hij liever 'weer iets met ondernemen wilde doen'.

Nu blijkt dat hij zich bijzonder stoorde aan de te grote rol van ex-politici in de overlegeconomie. "Die willen vooral alles bij het oude houden. Ik zie dat als rem op de groei van Nederland", aldus Biesheuvel in het FD.

Zo kwam de oud-voorzitter telkens oud-minister en voormalig Tweede Kamerlid Loek Hermans (VVD) tegen. Hermans is momenteel niet alleen senator, maar ook voorzitter van Adfiz (adviseurs in financiële zekerheid), van Greenport Holland, van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en bestuurslid van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Maar ook de oud-politici Ed Nijpels (VVD), Maxime Verhagen (CDA), Camiel Eurlings (CDA), Hans Alders (PvdA), Pieter Hofstra (VVD), Heleen Dupuis (VVD), Joop Wijn (CDA) en Atzo Nicolaï (VVD) hebben allemaal een bestuurszetel bij VNO-NCW omdat ze nu voorzitter van een grote branchevereniging zijn. In zijn eigen bestuur van MKB-Nederland trof Biesheuvel senator Marijke Vos (GroenLinks), Frits Huffnagel (VVD), die tot twee jaar geleden bijna onafgebroken politieke functies vervulde, en oud-gedeputeerde Marc Calon (PvdA), nu voorzitter van Aedes, de branchevereniging van woningbouwcorporaties.

Biesheuvel meent dat de ex-politici geen ideeën hebben om uit de crisis te komen, en dat de ondernemers niet worden gehoord: "Ik geloof niet meer in brancheorganisaties. Zij staan de ambities van ondernemers in de weg."

Daarom richt de voormalig voorzitter van MKB-Nederland zijn eigen belangenvereniging op, genaamd Ondernemend Nederland (ONL).

Hans Biesheuvel is van mening dat er veel meer geld beschikbaar moet komen voor kleine en middelgrote bedrijven, omdat die volgens hem veel banen creëren en de ruggegraat van de economie vormen. "Nederlandse ondernemers hebben het helaas enorm moeilijk. Daar moet snel verandering in komen."

Voor de fusie van enkele jaren geleden tussen MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft hij ook geen goed woord over. Het midden- en kleinbedrijf kon daardoor niet uit de schaduw komen van de belangen van de grote ondernemingen. Daarbij zijn ook banken lid van VNO, waardoor het moeilijk was om het probleem van de gebrekkige financiering aan te kaarten.

MKB-Nederland zegt in een reactie zich niet te herkennen in de kritiek die Biesheuvel nu over zijn oude werkgever uit.

"De branchestructuur van de vereniging en de samenwerking met VNO-NCW werken juist effectief."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden