BIES, CAKE, GYMT, ..... , PAGE, PREI, PUNT, VIDE, VRAT, ZAKT

MARTIN KUIPER

Welk vijfletterwoord mag (volgens de Duitse methode) op de puntjes in de kop boven dit stukje? Over zulke vragen buigt een geheim agent zich op kerstavond.

Sinds gisteren staat de jaarlijks kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) online op de AIVD website. Als vanouds doet die een beroep op het 'systematisch' en 'logisch' denken. Het is de tiende keer dat de dienst een eigen puzzel lanceert; de vorige edities vonden gretig aftrek onder bèta's.

De twintig opgaven zijn gemaakt uit 'liefhebberij' zegt de AIVD- woordvoerster. Puur uit liefhebberij, of heeft de jaarlijkse breinbreker in het diepste geheim misschien ook het doel om nieuwe, razend slimme AIVD'ers te rekruteren?

Stelt u zich voor: de beste tien inzenders krijgen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Maakt u de 'test' foutloos, en scoort u de volle 100 punten, dan krijgt u direct een vaste aanstelling.

Nee, zegt de AIVD woordvoerster stellig, dat doen we niet: "De kerstpuzzel is er puur voor het plezier."

Plezier, plezier; het is geen gemakkelijke klus. Nog een voorbeeld: (I) 1 (II) 593630 (III) 1009 (IV) 14209 (V) 4382553615 - wat staat hier?

Om 'tunnelvisie' te voorkomen raadt de AIVD cryptokrakers aan om de opdrachten in groepjes te maken. Dat de puzzel moeilijk is, blijkt ook uit de inzendingen: in tien jaar tijd werd de puzzel slechts één keer foutloos ingeleverd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden