Bierbrouwen kan veel duurzamer

Het biertje is lang niet duurzaam genoeg. Milieubewuste consumenten kunnen producten van Bavaria, Duvel en Leeuw Bier beter mijden, zegt de Europese merkenvergelijker Rank a Brand.

De organisatie proefde van 33 biermerken de duurzame claims en komt tot de slotsom dat veel biertjes 'aardig op weg zijn', maar nog veel duurzamer kunnen worden. Van in Nederland verkrijgbare merken scoort er niet één een ruime voldoende.

Rank a Brand beoordeelde de biermerken op hun klimaat- en milieubeleid bij de productie. Er is gekeken naar de CO2-uitstoot, het gebruik van duurzaam geteelde ingrediënten, het energiebeleid van de brouwers en de informatievoorziening over duurzaamheid. Bij de uitstoot van broeikasgassen komt Brand het gunstigste uit de test.

Van de overal verkrijgbare merken scoort Gulpener over de hele linie het best, maar geen van de 33 bieren haalde de hoogste of één na hoogste categorie, ook deze brouwer uit Zuid-Limburg niet.

Het Duitse merk Neumarkter Lammsbräu, dat zichzelf aanprijst als ecologisch biobier en in Nederland lang niet overal te koop is, haalt de hoogste positie in het onderzoek. Het bier scoorde 70 procent van de 23 punten waarop Rank a Brand toetste. Gulpener kwam tot 52 procent.

Elf biermerken halen het c-label (redelijk op weg, maar nog veel te doen). Naast Gulpener zijn dit Brand, Amstel, Heineken, Beck's, Corona, Dommelsch, Jupiler, Hasseröder, Hertog Jan, Paulaner en Astra. Volgens Rank a Brand kunnen de meeste merken veel winst halen door duurzamere ingrediënten te gebruiken in het brouwproces.

Volgens Rank a Brand laten Bavaria, Duvel en Leeuw Bier niet of nauwelijks zien dat zij het milieu belangrijk vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden