Bier verbindt oude bruggen

De oude stenen brug over de Donau in Regensburg stond ooit model voor de beroemde Karelsbrug in Praag. De internationale bierroute verbindt beide bruggen met elkaar.

De Donau is nogal wild als we in Regensburg aankomen. Maar het is niet deze rivier die haar naam leende aan de stad; de rivier de Regen, die hier uitmondt in de Donau, werd vernoemd. Als een van de weinige Duitse steden werd Regenburg nauwelijks getroffen door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het gevolg is een labyrint van oude straatjes en intieme pleintjes. Kerken en kroegen domineren het stadsbeeld.

De oude binnenstad wordt afgeschermd van de buitenwijken door de uitgestrekte tuinen van de adelijke familie Turn und Taxis, die rijk is geworden door de uitvinding van het postsysteem.

De bisschop is een belangrijk persoon in het openbare leven. Er kan geen weg of gebouw geopend worden of de monseigneur is erbij voor de plechtige inzegening. Er is ook een relatie tussen de bisschop en de horeca, want de brouwerij Bisschofhof is eigendom van het bisdom. Groot-Regensburg kent echter nog liefst 28 andere brouwerijen, waarvan er enkele zo klein zijn dat het bier alleen wordt getapt in het lokaal van de brouwerij zelf.

Bier en brouwerijen vormen een belangrijk thema op deze 'Internationale bierroute', van Regensburg naar Praag. We verlaten Regensburg over de oude stenen boogbrug, die model stond voor het einddoel van onze tocht: de beroemde Karelsbrug in Praag.

In het begin van de fietsroute langs de Regen is het verkeersgeluid nog hoorbaar, maar snel domineert het gezang van de vogels en het gekabbel van het water. Geleidelijk gaan we met de rivier stroomopwaarts. Op de brug bij Walderbach blinken de vijf sterren van Johannes van Nepomuk in de zon. Deze bruggenheilige moet bescherming bieden tegen de gevaren van het water. We zullen hem nog diverse malen tegenkomen. De Jakobsschelp wijst erop dat wij ons op een fietsroute naar Santiago bevinden. Wij gaan echter de andere kant op.

Plotseling gaat het pad steil omhoog: 13 procent. Waarom niet langs de rivier? Op de top is het duidelijk: de bedevaartskerk van Heilbrünnl mag op een Jacobsroute niet gemist worden.

We bevinden ons in een groene uithoek van Duitsland. Tijdens de Koude Oorlog stond hier het IJzeren Gordijn. Contacten met de overkant waren beperkt tot een enkele grenspost met veel formaliteiten. Je kan het je nu al bijna niet meer voorstellen. Nog voor de grens met Tjechië genieten we van de koffie op een terras op het oude marktplein van Furth im Wald. Het stadje is trots op de lokale brouwerij waar al meer dan 400 jaar Weizenbier wordt gebrouwen. Een andere trots is de hightech draak, die in augustus tijdensde drakenspelen de straten onveilig maakt. Voor de Tsjechische grens moeten we het dal uit. We ervaren een wereld van verschil: de huizen en het straatmeubilair zijn veel minder verzorgd. Tussen de landelijk eengezinswoningen herinneren naargeestige flatgebouwen aan de tijd van het communisme. Een voordeel voor de fietsers is dat er in de kleinere dorpen nauwelijks auto's te ontdekken zijn.

Tussen het groen langs het water van de Berounka brengt de fietsroute ons naar het hart van Pilsen. Aan deze rivier werd in 1842 voor het eerst pilsener bier gebrouwen. Een bezoek aan Pilsen kan niet zonder een rondgang door het brouwerijmuseum. Maar de stad heeft meer te bieden. De statige Bartholomeus kathedraal op de markt lijkt klein, maar dat is optisch bedrog. Dit komt door de gigantische afmetingen van de markt: opmerkelijk voor een middeleeuws plein.

We slingeren vanuit Pilsen het dal uit langs meren die uitnodigen voor een duik. Voorbij de oude watermolens van Dobriv is de fietsroute niet meer dan een bospaadje tussen de statige woudreuzen van het Prirodni natuurpark. Uitgestrekte velden volgen, tot we bij Revnice de Berounka weer bereiken. Deze rivier mondt uit in de Moldau. Met de bekende deun van Smetana in ons achterhoofd komt de kathedraal van Praag langzaam in het vizier. Over de kade langs de Moldau bereiken we ons einddoel: de Karelsbrug. Waar op de bruggen onderweg Johannes van Nemopuk alleen de wacht hield, staat deze brug der bruggen vol met beelden. Onze heilige met de vijf sterren krijgt echter de meeste aandacht van de hordes toeristen. Wat een enorm contrast met de eenzaamheid onderweg.

Het oude Praag heeft tal van bierhuizen, die zelf bier brouwen. Het meest bekende is U Flecku, waar al sinds 1499 donker bier wordt gebrouwen. In het bruine lokaal trakteert de accordionist ons op de klanken van de Moldau.

Duitsland en Tsjechië
De fietsroute van Regensburg naar Praag is 293 km. De bewegwijzerde route begint inmiddels in München: totaal 440 km. Er zijn kaarten en routeboekjes in het Duits. Arrangementen met overnachtingen onderweg zijn mogelijk: www.ostbayern-tourismus.de

Regensburg ligt op 710 autokilometers van Utrecht. Er zijn ook goede treinverbindingen. Vanuit Praag gaat een directe nachttrein terug naar Amsterdam. Fietsen kunnen mee na reservering.: www.treinreiswinkel.nl

Fietsen kunnen ook vier keer per dag mee terug met de Alex-treinen van Praag naar Regensburg en München: www.alex.info.

Informatie over Duitsland: www.germany.travel

Informatie over Tsjechië: www.CzechTourism.com

De bruggenheilige
Fietsers op routes langs rivieren in vooral Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zullen hem veel tegenkomen op de bruggen: vooral herkenbaar door de vijf gouden sterren rond zijn hoofd. Johannes had als priester de belangrijke functie van hoofdvicaris van de kerk in Bohemen. De hoofdvicaris kwam echter in botsing met koning Wencelaus IV, omdat hij verhinderde dat een door de koning voorgedragen abt werd benoemd. In het jaar 1393 werd de gemartelde Johannes van Nepomuk vanaf de Karelsbrug van Praag in de Moldau geworpen. Volgens de legende kreeg hij deze zware straf vooral, omdat de vrouw van de koning bij hem te biecht was geweest en de priester het biechtgeheim niet prijs wilde geven aan de koning, ondanks alle zware druk. Zijn stoffelijke resten bevinden zich in een praalgraf in de kathedraal van Praag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden