Drinken

Bier bij het ontbijt, dat kan dus prima

null Beeld RV
Beeld RV

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: een 'koffie stout'.

Seije Slager

Beter dan water toch! Dat is de slogan waarmee Rott. Brouwers zijn 'ruige en stoere' Rotterdamse bieren aan de wereld slijt. Beter dan water is het natuurlijk al snel. Maar het ruigste en stoerste bier in het assortiment pretendeert zelfs beter te zijn dan koffie en vers geperst sinaasappelsap. Dat is namelijk een stout (de donkere bierstijl die vooral bekend is van Guinness) die met havermout en koffiebonen gebrouwen is, en dus bestempeld is tot Rott.ontbijt.

Nou, dat willen we weleens meemaken. Terwijl vriendin me met opgetrokken wenkbrauwen aankijkt ('Je gaat dit echt doen?'), en zoonlief onverstoorbaar zijn boterham met pindakaas naar binnen werkt, trek ik met lichte tegenzin een flesje open. Ik probeer me op de smaken te concentreren. Inderdaad, koffie, iets moutachtigs, iets geroosterds, met wat goede wil ontwaar je zelfs ontbijtkoek in dit ontbijtbier. Maar meer nog dan dat op zich mooie palet overheerst het gevoel: dit slaat eigenlijk nergens op.

Zoem

Toch, als het glas na een half uur bijna is leeggenipt, ontstaat er een niet onaangename zoem in het achterhoofd, en gebeurt er gewoon wat er 's avonds ook gebeurt: je krijgt zin in een tweede. Dat is dus het teken om op de fiets te springen, voor het uit de hand loopt.

Al snel lost die zoem dan weer op in het rumoer van de werkdag. Ik geloof niet dat mijn collega's, tot ze dit stukje onder ogen krijgen, iets hebben gemerkt van mijn onconventionele ontbijtkeuze. Wat de rest van de dag evenwel niet verdwijnt, is het kinderlijke genoegen dat je niet alleen stout hebt gedronken, maar het ook een beetje bent geweest.

Voor bestelinformatie, zie rottbrouwers.nl.
Eerdere afleveringen van deze rubriek vindt u hier.

Lees ook:

Biri: niet voor puristen, maar wat zou het?

Voor sommige bierliefhebbers staat het drinken van een Corona in moreel opzicht ongeveer gelijk aan het doodmartelen van een pasgeboren lammetje. Een tegengeluid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden