Biefstuk zonder schuldgevoel

JONATHAN MAAS

Geen megastallen meer en geen regenwoudkap voor excessieve landbouw en veeteelt - en we hoeven er niet eens vegetarisch voor te worden. In 2030 ligt op ons bord een heerlijk stuk biefstuk, afkomstig uit het lab.

Onderzoekers zijn over de hele wereld bezig met het maken van kweekvlees. Deze maand zal het eerste eetbare kweekvlees hoogstwaarschijnlijk in Nederland verschijnen: de kunstmatige hamburger van Mark Post, hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Maastricht.

Onderzoekers in Nederland hopen dat dit het beginpunt zal zijn voor grootschalige productie en dat het kweekvlees ermee uit de onderzoeksfase komt. "Er moet een industrie worden opgezet en er zijn investeerders nodig, wil er een start gemaakt kunnen worden naar de consument", weet Daisy van der Schaft, die aan de Technische Universiteit van Eindhoven werkt aan het kweken van spierweefsel voor kweekvlees.

Voor het maken van spierweefsel zijn stamcellen nodig, die worden geïsoleerd uit spieren. Van der Schaft: "Deze stamcellen kunnen we mengen met eiwitten waaraan de cellen zich hechten en gaan specialiseren; dat wil zeggen dat ze moeten fuseren en stappen moeten ondergaan om een echte spiercel of vezel te vormen. Zo ontstaat spierweefsel." Dit weefsel is eigenlijk al heel mager vlees, weet Van der Schaft. "Maar vlees bestaat ook uit vet- en bindweefsel en bloedvaten." Dat vet- en bindweefsel valt ook te kweken. Vervolgens zullen al die gekweekte weefsels tot een stuk worden samengeperst of samengroeien: uw gekweekte hamburger of biefstuk.

Op verschillende plekken in Nederland werken onderzoekers hard aan de realisatie ervan. Op de Universiteit van Utrecht zijn ze vooral bezig met het isoleren en specialiseren van stamcellen, in Amsterdam werken ze aan een kweekmedium gebaseerd op algen, als alternatief voor bloedserum. Van der Schaft: "We willen voor kweekvlees namelijk zonder serum werken, de vloeibare stof die overblijft als bloed is gestold. We willen natuurlijk zo weinig mogelijk dieren gebruiken."

Aan Van der Schafts eigen universiteit zijn ontwerpers zich aan het buigen over de vormgeving van het vlees. Hoe moet het eruitzien, wil het aantrekkelijk zijn voor consumenten? Moet het op vlees lijken of juist totaal niet, zodat we het niet associëren met vlees?

Met de groei van de wereldbevolking zal de vleesproductie toenemen. Het is niet de verwachting dat mensen vegetarisch worden. We zijn gewend vlees te eten en vlees is lekker. Toch is verdubbeling van de vleesproductie geen optie, dat put onze wereld totaal uit. Tenzij we massaal insecten gaan eten, is kweekvlees het meeste reële alternatief voor 2030.

De grote vraag is natuurlijk: hoe smaakt het? Is het lekker? Van der Schaft heeft nog niet de vork gezet in het spierweefsel dat ze zelf kweekt. "Het is hartstikke duur onderzoekweefsel", verklaart ze. "Daar wil ik zoveel mogelijk informatie uit halen. Opeten is nu nog zonde."

De uitvinding

Kweekvlees

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden