'Biedt slachtoffers mensenhandel meer hulp op maat'

De hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel vraagt om veel meer specialisatie. Naarmate mensenhandel zich uitbreidt naar sectoren als de tuinbouw, horeca en huishoudelijk werk hebben slachtoffers behoefte aan toegesneden hulpverlening en ondersteuning.

Nationaal rapporteur mensenhandel Corinne Dettmeijer en de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg pleitten hier gisteravond voor tijdens een debat in De Balie in Amsterdam. Dettmeijer kreeg het eerste exemplaar overhandigd van het boek 'Slaven in de polder; hoe sekswerkers, schoonmakers en seizoensarbeiders worden uitgebuit', geschreven door Trouw-journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar.

Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (Comensha) is bezig met een verkennend onderzoek naar de hulpverlening. Die breidt zich van de prostitutie uit naar andere sectoren en dat vraagt om een andere benadering. Dettmeijer ziet bijvoorbeeld een rol weggelegd voor vakbonden die tegen misstanden aanlopen en voor bonafide bedrijven die melding moeten maken van kwaadwillende collega's.

Comensha (sluitjeogenniet.nl) en de organisatie Fairwork (goedkopearbeidskracht.nu) zijn campagnes begonnen om het publiek bewust te maken van de vele gedaanten waarin mensenhandel zich voordoet.

Wethouder Van der Burg pleitte verder voor het aanstellen van gespecialiseerde officieren van justitie en rechters om op te treden tegen mensenhandel in de prostitutie. Ook instanties als de Belastingdienst en de kamers van koophandel zouden daarvoor medewerkers moeten aanwijzen. In navolging van zijn collega Lodewijk Asscher noemde Van der Burg prostitutie 'wel legaal, maar niet normaal'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden