Biedt Nederland zwangere vrouwen voldoende bescherming tegen discriminatie?

Een zwangere vrouw brengt een bezoek aan de verloskundige. Beeld ANP
Een zwangere vrouw brengt een bezoek aan de verloskundige.Beeld ANP

Beschermt Nederland zwangere vrouwen voldoende tegen discriminatie op hun werk? De Europese Commissie heeft zo haar twijfels. Ze daagt Nederland voor het Europees Hof in Luxemburg.
Steen des aanstoots: de wet bepaalt niet expliciet dat een vrouw na haar bevalling recht heeft op dezelfde of een gelijkwaardige functie als voor haar verlof. "Tijdens haar afwezigheid nemen anderen taken over.

Zo'n tien procent van de vrouwen, vooral in hogere functies, merkt dat ze bij terugkeer niet al haar taken meer terugkrijgt. Vijf procent blijkt zelfs in een lagere functie te zijn geplaatst", zegt Marysha Molthoff van het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling. Vorig jaar deed het college onderzoek naar de omvang van discriminatie van zwangeren op het werk.

Heeft een zwangere vrouw er last van dat Nederland dit recht niet letterlijk benoemt?
"Er ligt jurisprudentie die bepaalt dat vrouwen het recht hebben om hun functie terug te krijgen. Maar die is altijd gebaseerd op individuele gevallen, wat suggereert dat niet iedereen er per definitie recht op heeft. Is het voldoende dat je uitspreekt dat het recht bestaat of dien je het vast te leggen? De Europese Commissie vindt dat laatste. Ligt zo'n recht expliciet vast, dan vergroot je de bekendheid en bied je meer rechtszekerheid."

Zwangere vrouwen die zich gediscrimineerd voelen kunnen uw college om een oordeel vragen. Hoeveel melden zich bij u?
"Wij krijgen zo'n veertig klachten per jaar, maar die staan voor een veel grotere groep. Uit onderzoek onder duizend vrouwen bleek ons vorig jaar dat 45 procent van de zwangeren - jaarlijks 65.000 vrouwen - iets heeft meegemaakt dat 'wijst op discriminatie'. We formuleren dat voorzichtig, omdat we niet al die zaken hebben uitgediept. De meesten vinden wel dat ze iets raars is overkomen, maar weten niet dat het in strijd was met de wet. Bijvoorbeeld dat het verboden is om een contract te verbreken of niet te verlengen alleen omdat een vrouw zwanger is. Veel werkgevers kennen de regels ook niet heel goed, al zijn er ook die zich er doelbewust niet aan houden."

En hoe bewijs je dat dat contract juist vanwege die zwangerschap niet is verlengd?
"Dat blijft een lastige, maar daarom geldt in dit soort zaken omgekeerde bewijslast: de werkgever moet aantonen dat hij niet heeft gediscrimineerd. Onlangs hebben we nog uitspraak gedaan over een zaak bij Fokker Aerostructures. Die bood een medewerkster verlenging van haar contract met 4,5 maand, precies tot aan de dag van haar zwangerschapsverlof. Terwijl haar functioneren altijd positief was beoordeeld en de gebruikelijke verlengingstermijn daar een jaar is. Fokker week dus af van zijn standaardmanier van werken en maakte verboden onderscheid. Maar helaas, niet iedere zaak is zo helder."

Wanneer doet het Europees Hof uitspraak?
"Dat is nog niet bekend, maar dat kan nog wel even duren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden