Bieb wil digitaal boek uitlenen

Bibliotheken pleiten bij EU voor aanpassen wet over e-books

Bibliotheken willen dat de huidige bibliotheek-wetgeving wordt aangepast, om het uitlenen van e-books mogelijk te maken. Hiervoor overhandigden zij gisteren een pleitnota aan Europarlementariër Marietje Schaake.

De Internationale dag van het Boek en het Auteursrecht was gisteren het uitgelezen moment voor de Europese belangenvereniging voor bibliotheken (EBLIDA) om een online petitie te starten: 'the right to e-read'. Europese bibliotheken vragen hiermee aandacht voor de auteursrechtelijke problemen waar ze tegen aan lopen bij het beschikbaar maken van e-books. Ook Nederlandse bibliotheken hebben met dat probleem te maken.

"We willen dat bibliotheken digitale boeken net zo makkelijk beschikbaar kunnen stellen als papieren boeken", vertelt Ap de Vries, directeur van de Vereniging voor Openbare Bibliotheken (VOB). "We willen een signaal afgeven. Namelijk dat de auteurswet op de schop moet en met het digitale tijdperk mee moet."

Het probleem voor de bibliotheken zit in de overgang van fysieke boeken naar ontastbaar digitaal. Waar volgens de auteurswet een fysiek boek door een bibliotheek gekocht en uitgeleend mag worden, werkt dat bij e-books nog niet zo. Hierover moeten uitgevers en bibliotheken nu onderling nog per titel afspraken maken. Omdat veel uitgevers dit zien als verlies aan inkomsten, zijn nog lang niet alle boeken digitaal via de bibliotheek te leen.

De Vries: "Dit zorgt er helaas voor dat er nog veel recente titels zijn die we niet beschikbaar kunnen stellen." Volgens De Vries is het van belang dat e-books voor iedereen beschikbaar worden.

"Wij kunnen onze vier miljoen leden inmiddels ook digitale diensten aanbieden; krantenbanken, streaming van muziek. E-books horen hier ook bij. Onze gebruikers vragen er om."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden