Bidon voor conservatievelingen

De biologisch afbreekbare ¿Biodon¿ van Marc Beek. (Trouw) Beeld
De biologisch afbreekbare ¿Biodon¿ van Marc Beek. (Trouw)

Toen wielrenner Greg Lemond twintig jaar geleden voor het eerst met een triathlonstuur aan de start verscheen, werd hij vreemd aangekeken. Zo’n stuur op een racefiets, dat vonden de profs maar raar.

Hinke Hamer

Lemond bleek aanzienlijk beter te fietsen met zijn nieuwe stuur. Toch ging er nog een flinke tijd overheen voor het triathlonstuur navolging vond. „Ze zijn zo conservatief in de wielerwereld”, meent Marc Beek van project- en adviesbureau BeeWise. En dat maakt het voor hem moeilijk om zijn nieuwe, duurzame bidon aan de man te brengen.

Jaarlijks gooit alleen de Raboploeg tijdens de Tour de France al ruim 15.000 bidons weg, weet Beek. Waar een amateurrenner zijn fles zou hergebruiken, gooien Tourrenners hun bidons langs de kant – ze hebben geen tijd om ze opnieuw te vullen.

De plastic flessen worden soms als souvenir door toeschouwers mee naar huis genomen, maar veel vaker belanden ze in de natuur.

Beek kent het gebied rond de Dolomieten goed en herinnert zich hoe de Giro d’Italia daar een paar jaar geleden doorheen voerde. „Het is het hele jaar door een goed beschermd kwetsbaar natuurgebied, en nu lag het aan alle kanten vol met lege bidons.”

Beek vond het een storend beeld en zag drie jaar geleden een gat in de markt: de biologisch afbreekbare ’Biodon’. De fles is gemaakt van het gebruikelijke polyethyleen met een biologisch bestanddeel dat maakt dat de bidon wordt afgebroken wanneer die in een zuurstofarme omgeving terechtkomt. Dan duurt het volgens Beek slechts één tot vijf jaar voor de fles wordt afgebroken – en niet vijf tot tien jaar, de gebruikelijke afbraaktijd die staat voor een plastic fles.

Voorwaarde is wel dat de fles door de wielrenner vakkundig in zuurstofarm gebied wordt weggegooid. Daarvoor moet ze onder de bladeren verdwijnen of een stukje onder de grond. Dan wordt de fles afgebroken door bacteriën en schimmels en omgezet in niet-giftige biogassen en aarde. „Een bidon bovenop een droge berg wordt niet afgebroken”, beseft Beek.

De flessen worden al geproduceerd in Amerika en ze vinden daar gretig aftrek. Beek richt zich op de Europese markt, maar daar is vooralsnog weinig animo, hoewel hij al met een aantal ploegen in gesprek is. „De Raboploeg voelt niet de noodzaak die ik voel. Een fles van maïsmeel bijvoorbeeld, vinden ze maar niks.”

Beek hoopt zijn fles volgend jaar dan ook aan de individuele consument te kunnen aanbieden – de misschien minder conservatieve fietser. Want traditioneel, dat zijn de ’profs’ wel een beetje: „Pas sinds een jaar trainen alle ploegen samen als team. Terwijl wielrennen bij uitstek een teamsport is.”

Meer informatie vindt u op www.biodon.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden