Crisis Oekraïne

Biden stuurt ‘binnenkort’ Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

De Amerikaanse president Joe Biden praat met verslaggevers over de situatie in Oekraïne na zijn aankomst op de luchtmachtbasis Andrews in Maryland met het presidentiële vliegtuig Air Force One. Beeld AFP
De Amerikaanse president Joe Biden praat met verslaggevers over de situatie in Oekraïne na zijn aankomst op de luchtmachtbasis Andrews in Maryland met het presidentiële vliegtuig Air Force One.Beeld AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan “binnenkort” Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. “Niet te veel”, zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

Redactie Trouw

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

De NAVO kondigde afgelopen maandag aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er vrijdag bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over de Russische troepen bij de Oekraïense grens. “We kunnen geen paniek gebruiken”, ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski “belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen”.

Amerikaanse troepen tijdens een oefening in het zuiden van Duitsland in maart 2020. Beeld AFP
Amerikaanse troepen tijdens een oefening in het zuiden van Duitsland in maart 2020.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden