Bidden voor zieke Dawkins moet kunnen, vindt kerk

Dawkins op Tenerife, in september 2014.Beeld epa

Als 's werelds bekendste atheïst in het ziekenhuis belandt, mag je dan als kerkgenootschap laten weten dat je voor hem bidt? Of geeft dat geen pas? De Kerk van Engeland ziet zich genoodzaakt om een gebed voor Richard Dawkins (74) te verdedigen.

"Prayers for Prof Dawkins and his family", tweette het kerkgenootschap vrijdag. De auteur van bestsellers als 'God als misvatting' kon wel een hart onder de riem gebruiken: een paar dagen eerder had hij een kleine beroerte gehad. Zijn arm had dienst geweigerd. Toen hij opstond van zijn stoel, was hij in elkaar gezakt. Na vier dagen werd hij uit het ziekenhuis ontslagen, maar lezingen houden en deelnemen aan debatten is er voorlopig niet bij.

Maar een hart onder de riem, zo vond een groep boze twitteraars, dat is nog iets anders dan bidden. Was die gebedstweet sarcastisch? En zo niet, was het dan wijs om God te vragen zich te ontfermen over iemand die duidelijk niets met hem te maken wil hebben?

'Romeinen 12, vers 20', tweette een van de ruim duizend personen die de wens 'retweetten'. "Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters", staat er in dat bijbelvers. "Maar laat God uw wreker zijn."

'Dawkins is veel genuanceerder dan velen denken'
Het was een twitterstormpje zoals er velen zijn, maar de kerk vindt het kennelijk nodig om zich nader te verklaren. Op het blog van het kerkgenootschap wijst perschef Arun Arora er nu op dat hij absoluut geen kwaad in de zin had. "Sommigen denken heel zwart-wit: dat christenen niets anders doen dan professor Dawkins haten. (...) Het hoeft niet te verrassen dat ik het niet helemaal met hem eens ben. Maar het is gevaarlijk om hem te reduceren tot een 'one trick pony'. Zijn opvattingen zijn genuanceerder dan veel van zijn aanhangers én zijn tegenstanders willen erkennen."

Dat gebed voor Dawkins is oprecht, benadrukt Arora. Denk niet dat de communicatie-afdeling meesmuilend aan het twitteren sloeg toen het nieuws over Dawkins' toestand bekend werd. "De afgelopen maanden hebben we ook gebeden voor de gebeurtenissen in Parijs, de overstromingen (in Engeland, red.) en de negentigste verjaardag van de koningin." Dat bidden, 'dat is het minste dat ik kan doen'.

'Dit is lang zo'n slechte beroerte niet'
Inmiddels heeft Dawkins laten weten dat hij het naar omstandigheden goed maakt. "Ik heb begrepen dat als je dan toch een beroerte moet hebben, dit type nog lang zo slecht niet is", vertelt hij in een audioboodschap op zijn site.

De boosdoener is waarschijnlijk stress - dat zorgde de laatste tijd ook al voor problemen met zijn bloeddruk. "De dokters hebben me aangeraden om niet meer verzeild te raken in controverses. Waarop ik moest vertellen dat me dat - het vermijden van controverses - niet bijzonder goed af gaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden