Bidden om meer geduld

Drie vrouwen (anglicaans, Nederlands gereformeerd en rooms-katholiek) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: van Gemini naar Nazzano.

door Monic Slingerland

Mijn darmen gedragen zich als verlegen meisjes: ze komen pas in actie als het veilig is. In bar Centrale, op het plein in Bevagna, ga ik maar weer eens naar achteren. Gang door, deur door, trapje af. In het donker tast ik langs de muren naar een lichtknop.

De wc heeft geen bril, de deur geen slot, mijn voorganger heeft flink nagedruppeld. Er is genoeg papier om de pot droog te vegen – ik wil wel graag zitten.

Dan is het een kwestie van wachten. Alweer wachten, ik wacht wat af deze pelgrimstocht. De Heer heeft mij niet alleen bedeeld met darmen die rustig de tijd nemen, maar ook met benen die best een berg op kunnen fietsen. Dat betekende de eerste twee weken van deze tocht veel wachten, op dagen met heuvelachtige etappes soms wel twee, drie uur. En dat in het besef dat er nog het een en ander voor ons lag.

Ieder van ons heeft haar eigen gebeden, ongetwijfeld. Die van mij zijn vooral om een beetje meer geduld. De laatste tijd wordt die wachttijd steeds korter, trouwens. Misschien doordat mijn gebeden verhoord worden, zeker ook doordat mijn reisgenoten steeds minder moeite hebben met hellingen.

Bidden om een beetje meer geduld, dat is een gewoonte die ik graag na de pelgrimstocht wil behouden. Zoals ook iets anders wat ik onderweg gekregen heb. Ongevraagd trouwens. Vertrouwen. Zo vaak is er een uitweg gekomen, als we aan het eind van een dag vertwijfeld langs de kant van de weg stonden, dat mijn vertrouwen gegroeid is tot even grote hoogte als de bergen die we gepasseerd zijn.

In de gang klinken stappen en er wordt aan de klink gemorreld. „Occupato!”, roep ik. Het is meteen stil. Suja, suja, spreek ik tot mijn darmen. Rustig aan, neem de tijd. Het is hier veilig en ik wacht wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden