null Beeld
Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Bidden met het hoofd naar Peking

 Wat anderen nooit lukte krijgt China wel voor elkaar, de vereniging van de wereldwijde ‘islamitische natie’, de ‘oemma’. Het komt nog eens zo ver dat moslims met het hoofd gericht naar Peking zullen bidden, in plaats van naar Mekka.

Ooit moet de profeet hebben gezegd dat gelovigen kennis moeten verzamelen, zelfs als ze daarvoor naar China moeten. De huidige leiders van moslimlanden nemen die woorden serieus. Het wordt een macaber ritueel, al die islamitische politici die China bezoeken en dat land prijzen voor de manier waarop het de islam om hals brengt in de westelijke regio Xingjian. De enige die even stampvoette was de Turkse president Erdogan. De meeste moslims in Xingjian zijn Oeigoeren, die een Turkse taal spreken. Erdogan haalde flink uit naar China, maar ook hij was niet bestand tegen de magie van een bezoek aan de Chinese muur. Als een fondant in de zomerzon smolt zijn verzet tegen China’s wangedrag in Xingjian.

Een dieptepunt was er vorige week. Ambassadeurs van 37 landen stuurden een brief naar de mensenrechtenraad van de VN. Minimaal zeven moslimlanden ondertekenden het schrijven, dat gewag maakte van ‘opmerkelijke prestaties’ van China op het gebied van de mensenrechten. Nou is die formulering nog lekker ambivalent, zoals vroeger in het antieke Griekenland uitspraken van orakels konden zijn. Want ‘opmerkelijk’ kan evengoed negatief als positief zijn. Maar de brief sluit elke twijfel uit, de auteurs bejubelen China’s strijd in Xingjian tegen ‘terrorisme, extremisme en separatisme’.

Een epistel over mensenrechten met een Noord-Koreaanse handtekening kan niet deugen. Rusland is evenmin een aanbeveling. Maar dat moslimstaten hun instemming betuigen is pas echt een schok. Economie is het sleutelwoord, maar hoe leg je zo’n knieval uit aan je bevolking? Geen probleem, want de knoet regeert de moslimwereld en die legt weinig uit. En dus steunen islamitische tirannen de ‘Chinese islam’ van Xi. De Arabische ondertekenaars van de brief staan elkaar in het Midden-Oosten vaak naar het leven, maar bewonderen eensgezind hun rolmodel en collega-despoot Xi. De brief van de 37 volgde op een eerder pro-Oeigoers schrijven van 22 vooral westerse staten. Ofwel: ‘ongelovigen’ steunen moslims in nood, terwijl geloofsgenoten de onderdrukkers toejuichen.

Hoe ziet die ‘Chinese islam’ van Xi eruit? In Xingjian is de Koran verboden, moskeeën zijn gesloopt. Inspecteurs gaan na of mensen thuis nog islamitische attributen hebben. Van de tien miljoen Oeigoeren zitten er tussen de miljoen en twee miljoen dag en nacht opgesloten in ‘centra voor beroepsopleidingen’. Hun kinderen krijgen in weeshuizen een omscholing tot Chinees en vergeten de Turkse moedertaal van hun ouders. Oeigoeren die nog ‘vrij’ rondlopen, lijden onder de big brother-terreur van de hightech.

Ook voor Palestijnen is al die bizarre hulde voor Peking pijnlijk. Moslimleiders steunen een Chinese bezetting, in Xingjian, die vele malen erger is dan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Ze verzwakken daarmee de morele kracht van de Palestijnse zaak. Een doekje voor het Palestijnse bloeden is dat miss Irak 2017, Sarah Idan, haar nationaliteit dreigt te verliezen omdat ze met miss Israël op de foto is geweest en Hamas een terroristenclub noemt. De gevallen diva vraagt zich wel af waarom zij nu het mikpunt is, terwijl in al die jaren van IS-terreur niemand op het idee kwam om ‘kalief’ Aboe Bakr al-Baghdadi uit te burgeren.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden