'Bidden dat het dodental toch onder de tienduizend blijft'

Hulp bereikt niet de mensen die deze het hardst nodig hebben

De Filippijnse president Benigno Aquino heeft de tyfoonramp in zijn land tot 'nationale calamiteit' uitgeroepen. Op die manier hopen de autoriteiten dat de noodhulp in de door de tyfoon Haiyan getroffen provincies sneller ter plaatse kan zijn.

Hulpgoederen druppelen nu mondjesmaat binnen doordat de meeste infrastructuur is vernietigd, zoals het vliegveld van de zwaar getroffen stad Tacloban. Een Amerikaanse missionaris in de stad, Bobbie Womack, zei dat er vooralsnog weinig hulp binnenkomt. "Ik weet dat het een gigantische operatie is om een stad van meer dan 150.000 mensen te voeden. Ze moeten echt scheepsladingen gaan aanvoeren."

Het officiële dodental is gisteren opgelopen tot bijna 1800. Het werkelijke aantal doden zal naar verwachting veel hoger liggen. Eind vorige week voorspelden autoriteiten dat er zeker meer dan 10.000 mensen het leven hebben verloren.

De woordvoerder van president Aquino zei 'te bidden' dat het uiteindelijke dodental onder de 10.000 uitkomt. Volgens de regering in Manila zijn naar schatting 9,6 miljoen mensen door de tyfoon getroffen. Op Leyte, een van de zwaarst getroffen eilanden, worden rond de 10.000 mensen vermist.

Zeker twaalf Amerikaanse en Filipijnse militaire vrachtvliegtuigen zijn bij Tacloban aangekomen, maar de vraag naar goederen is enorm en de goederen bereiken niet de mensen die ze het hardst nodig hebben.

Of en hoeveel buitenlanders er onder de doden zijn, is niet duidelijk. Er zou een Nederlander zijn omgekomen, een 69-jarige man. Hij was met vrienden op duikvakantie. Met zeker zestien Nederlanders in de Filipijnen is geen contact meer geweest sinds de megastorm overtrok, zegt het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.

In het getroffen gebied verblijven weinig Nederlanders permanent en doorgaans zijn er nauwelijks toeristen. Over heel 2013 hebben slechts zevenhonderd Nederlanders een pakketreis naar de Filipijnen geboekt, meldde de ANVR, de vereniging van reisondernemingen.

Terwijl de afgezwakte Haiyan intussen Vietnam bereikte, maakt het zuiden van de Filipijnen zich op voor een nieuwe storm. Die is bepaald minder in kracht dan de tyfoon van vrijdag, maar toch hebben de autoriteiten een evacuatieprogramma in werking gesteld.

De ramp overschaduwde gisteren de openingsdag van de klimaatconferentie in Warschau. De Filippijnse vertegenwoordiger riep de deelnemers op de klimaatverandering snel aan te pakken. "Stop deze waanzin", zei hij met tranen in de ogen. De Filipijnen kunnen volgens hem niet accepteren dat er nog tientallen conferenties nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden