Bidden dat de Tocht zaterdag is

'Elfstedentocht op zondag is in strijd met de Bijbel'

Hij is ingeloot, hij heeft hard getraind, hij is er helemaal klaar voor en de Tocht der tochten rijden is zijn grote droom. 'Maar niet op Zondag', schrijft Bas uit Veenendaal op de website van het Reformatorisch Dagblad met een hoofdletter. 'Gods Zondag gaat voor alles.' Waarom stelt God hem voor deze keuze, vraagt hij zich af. "Ik ben nu 59, dit is waarschijnlijk mijn enige kans."

Bas vraagt God hem 'de kracht en het verstand te geven om de verleiding te weerstaan de ijzers onder te binden'. Zijn medegelovigen vraagt hij 'alsjeblieft' met hem te bidden dat de Tocht zaterdag verreden zal worden.

Er zijn meer strenggelovigen die vinden dat een Elfstedentocht op zondag een brug te ver is. Gisteren ontving de Vereniging De Friesche Elf Steden een protestbrief van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging die stelt dat een Elfstedentocht op zondag 'een aanslag is op de zondagsrust en in strijd met de Bijbel'. Nooit eerder werd de Tocht op een zondag gehouden.

Het was D. van der Sluis, voorman van de zondagsrustaanhangers, ook al een doorn in het oog dat de rayonhoofden afgelopen zondag bij elkaar kwamen om de toestand van het ijs te bespreken. Volstrekt onnodig, in zijn beleving. Die dag wordt steeds vaker ontheiligd, stelt hij.

Op de website van het Reformatorisch dagblad is inmiddels een discussie losgebarsten nadat Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling deze week meldde dat zondag een optie is.

"Winkelen, boodschappen doen, Elfstedentochten rijden. Wij hebben op zondag wel iets beters te doen en wij doen dat graag", schrijft een gelovige. "Winkelen en sportevenementen vormen geen aantrekkelijk alternatief voor de ontmoeting met de Levende Jezus."

Een ander stelt dat de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging 'dit soort publieke evenementen niet mag kapen' omdat de vereniging spreekt namens een minderheid van de bevolking. "Respecteer dat iemand die niet-christelijk is geen behoefte heeft aan 'zondagsrust', zoals u verwacht dat de zondagsrust van christelijken wordt gerespecteerd!"Van onze redactie religie & filosofie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden