Bibob is efficiënt wapen tegen misdaad

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) en het Landelijk Bureau Bibob zijn voor gemeenten steeds belangrijker wapens bij de aanpak van criminaliteit.

Bestuursrechter Th. de Graaf in Amsterdam oordeelde vrijdag dat seksclub Yab Yum haar deuren in de hoofdstad maar moest sluiten. Het vonnis is een succes voor de gemeente Amsterdam, die in november, na een negatief advies van het Landelijk Bureau Bibob, de vergunning voor de seksclub introk.

In zijn vonnis liet rechter De Graaf meewegen dat een prominent lid van de Hells Angels een leidinggevende functie in de prostitutietent bekleedde. De man werd onlangs nog verdacht van deelname aan een criminele organisatie, poging tot zware mishandeling, medeplichtigheid aan brandstichting en bedreiging.

Op grond van onder meer deze bevindingen van het Bureau Bibob, dat ook enkele veroordelingen van de betrokken Hells Angel aanhaalde, wees de rechter de eis van Yab Yum om de deuren voorlopig open te mogen houden, af.

Burgemeester Job Cohen is tevreden met het vonnis van de bestuursrechter en blij met de adviezen van het Landelijk Bureau Bibob. Zo vormen zij een stimulans in de strijd tegen de (georganiseerde) criminaliteit en ze geven aan dat met de inzet van de Wet Bibob en het meer ondersteunende Bureau Bibob een oorlogje, op bijvoorbeeld de prostitutiefabriek van de Wallen, valt te winnen.

Dit met dank aan de informatie die het bureau kan putten uit normaliter niet toegankelijke bronnen bij politie, justitie en fiscus. Het bureau brengt bovendien standaard een advies uit, dat varieert van ’ernstig gevaar’ tot ’enige mate van gevaar’ of ’geen gevaar’.

Op de website van de gemeente zegt burgemeester Cohen: „Met de Wet Bibob hebben we een belangrijk instrument in handen om malafide ondernemers uit kwetsbare branches te weren. Het is van groot belang voor ondernemers én voor de stad dat misbruik van vergunningen voor criminele activiteiten niet wordt getolereerd”.

Het Bureau Bibob, dat met het werking treden van de Wet Bibob in juni 2003 is opgericht en onder het ministerie van justitie valt, timmert inmiddels flink aan de weg.

In 2006 kreeg het bureau, voornamelijk van gemeenten en een enkele keer van een provincie of ministerie, 174 verzoeken voor een advies. Dat was in vergelijking met 2005 een toename van niet minder dan 81 procent. In vrijwel alle gevallen hadden deze aanvragen betrekking op vergunningen. In vier zaken werd onderzoek gedaan naar een aanbesteding, terwijl verzoeken om onderzoek en advies inzake subsidies in 2006 ontbraken.

Het bureau bracht uiteindelijk in 127 van de 174 zaken een advies aan de bestuursorganen uit. In 76 procent van deze adviezen werd geconcludeerd dat er ’ernstig gevaar’ was dat de vergunning misbruikt zou worden voor het ontplooien van criminele activiteiten. Het ging niet alleen om katvanger- en dekmantelconstructies, maar ook omvangrijke witwaspraktijken en fraudezaken waren aan de orde.

In 6 procent van de adviezen constateerde het Bureau Bibob dat er ’enige mate van gevaar’ voor misbruik van de vergunning bestond. In de resterende achttien procent werd geen gevaar vastgesteld. Juridisch bleken nagenoeg alle adviezen houdbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden