Bibliotheken te ver weg om fietsend te bereiken

Mensen moeten steeds verder reizen om een boek of cd te kunnen lenen bij de bibliotheek. Voor bewoners van kleine gemeenten in Zeeland en Friesland zijn ze zover weg dat ze al niet meer te voet of op de fiets zijn te bereiken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Friezen en Zeeuwen moeten gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde bibliotheek. De inwoners van de Friese gemeenten Menameradiel, Dongeradeel en Littenseradiel moeten er meer dan 4 kilometer voor reizen, inwoners van Ferweradiel zelfs ruim 8,5 kilometer. Zeeuwen in de gemeente Noord-Beveland zijn nog langer onderweg. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt er op 14,6 kilometer afstand. In het Zeeuwse plaatsje Kamperland moeten mensen zelfs 18 kilometer afleggen om een papieren boek te kunnen lenen.

Amsterdammers, met ruim twintig bibliotheken in de stad, zitten wat dat betreft op rozen. In stadsdeel West wonen ze gemiddeld op slechts 700 meter afstand van een bibliotheek.

Nederland telde volgens het CBS vorig jaar 1030 bibliotheken. Twee jaar eerder waren dat er nog ruim 1070. Volgens de Vereniging van Openbare Bibliotheken is het aantal biebs de afgelopen jaren echter met zo'n 200 afgenomen. De vereniging verklaart het verschil doordat het CBS andere verschijningsvormen van bibliotheken, zoals servicepunten, in de cijfers meeneemt. De daling is voor een deel veroorzaakt door bezuinigingen op kunst en cultuur, waardoor ook bibliotheken hun deuren hebben moeten sluiten. Bovendien zijn er de afgelopen jaren steeds minder mensen lid, onder meer door de opkomst van e-books.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden