Bibliotheek Tripoli in de fik na beledigend pamflet

Niet alleen mensenlevens lopen gevaar in de Arabische revoluties, ook cultuurschatten. Eerder sneuvelden in Syrië en Egypte standbeelden van beroemde auteurs door onthoofding en vorig weekeinde verloor de tweede stad van Libanon, Tripoli, zijn belangrijkste bibliotheek door brandstichting. De beheerder was de Grieks-orthodoxe priester Vader Ibrahim Soeroedj.

Van de daders geen spoor en het is ook moeilijk te zeggen uit welke hoek ze komen. Tripoli is binnen Libanon een buitenbeentje. De stad weerspiegelt niet het ingewikkelde mozaïek van talrijke islamitische en christelijke godsdienstige groeperingen dat zo kenmerkend is voor Libanon. Tripoli lijkt eerder op een Syrische stad, met een stevige meerderheid van soennitische moslims en een minderheid van alawieten. Die laatsten hangen de godsdienst van de Syrische president Assad aan en zijn vaak ook diens supporters, want het sektarische bloed kruipt waar het niet kan gaan. Een buffertje vormen christenen, onder wie dus ook de nu getroffen Grieks-orthodoxen.

Tripoli ligt ook nog eens vlakbij Syrië, geregeld slaat het Syrische geweld over op deze havenstad. Beschuldigingen vliegen over en weer. Een ervan luidt dat de sjiitische Hezbollahmilitie namens Iran zou proberen een 'Iraanse agenda' te verwezenlijken in Tripoli. Alles is mogelijk, maar er zijn in de regio ook wel soennitische vandalen actief, eveneens met lelijke agenda's. Het hoofd van de veiligheidspolitie vermoedt dat de brandstichting het werk is van mensen die een einde willen maken aan het eendrachtig samenwonen van de verschillende Libanese godsdienstige groeperingen. Dat eendrachtige samenwonen begon in 1990 na een burgeroorlog van vijftien jaar.

De berichtgeving maakt melding van een stuk op internet, waarin de priester Mohammed zou hebben belasterd. De arme man reageerde met een rijk repertoire aan ontkenningen en bezweringsformules. Hij was opgegroeid in Tripoli tussen de moslims, in de schaduw van de beroemdste moskee van de stad, wie kon er op het idee komen dat hij iets lelijks over de islam of de profeet Mohammed zou schrijven? Hoogwaardigheidsbekleders prezen de ruimdenkendheid van de priester en zijn bereidheid tot dialoog. Misschien was de boekverbranding een vergissing. Volgens de veiligheidspolitie had een andere persoon het gewraakte stuk geschreven, een zekere Ahmad Al-Qadi (Ahmad de rechter), 'niet eens een Libanees'. Op zijn website dreef deze auteur (echte naam onbekend) onlangs de spot met de stelling als zouden ontdekkingen van de moderne wetenschap al terug te vinden zijn in de Koran. Het moet inderdaad niet gekker worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden