Bibliotheek paus drie jaar dicht voor renovatie
amsterdam – Het Vaticaan heeft vele geleerden verrast met zijn besluit zijn bibliotheek ruim drie jaar te sluiten. Het complex gaat midden juli dicht en zal in september 2010 weer open gaan. Dat meldde de BBC gisteren.
De leiding van de rooms-katholieke kerk heeft besloten de instelling, een van de oudste bibliotheken ter wereld, te sluiten omdat sommige gebouwen, die nog maar een kwart eeuw oud zijn, in zo’n slechte staat verkeren dat het onverantwoord is er eeuwenoude boeken te bewaren.
De komende jaren zal er een systeem van klimaatbeheersing worden aangebracht. Ook zullen de nooduitgangen worden verbeterd.
In de periode dat de bibliotheek gesloten is, zullen wetenschappers digitale kopieën van oude manuscripten thuis kunnen bestuderen, maar de leeszaal, waar ongeveer honderd geleerden per dag gebruik van maken, is voor hen verboden terrein. Daar zullen restaurateurs de meer dan een miljoen boeken en ruim 75.000 manuscripten zorgvuldig bekijken.
Paus Nicolaas V (1447-1455), de eerste renaissancepaus en bevorderaar van de kunsten, legde de grondslag voor de bibliotheek.
In het Vaticaan bevindt zich ook een geheim archief dat slechts met toestemming voor geleerden toegankelijk is. Daar bevinden zich talrijke historische documenten, waaronder de liefdesbrieven van de Engelse koning Hendrik VIII aan Anna Boleyn.
Een spion van het Vaticaan stal die documenten om paus Clemens VII van bewijsmateriaal te voorzien. De koning probeerde toen bij het hoofd van de rooms-katholieke kerk toestemming te krijgen voor de scheiding van Catharina van Aragon. Toen de paus geen toestemming gaf, brak de vorst met Rome en stichtte de anglicaanse kerk.