'Bharat Ombaba' is zeer welkom in India

Indiase premier Modi brengt zijn land terug op het wereldtoneel

Hermetisch afgesloten straten, veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid, overal Amerikaanse militairen en journalisten. Vandaag staat India in het teken van het bezoek van de Amerikaanse president Obama. Hij heeft zelfs een eigen naam gekregen in het Hindi: Bharat Ombaba (vrij vertaald 'India's heilige man').

De aanwezigheid van Obama als hoofdgast bij de 'Dag van de Republiek' vandaag in New Delhi heeft grote symbolische waarde. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president aanwezig is bij de viering van India's nationale feestdag. Voorheen waren het vooral buurlanden die vooraan zaten bij de militaire parade in Sovjet-stijl. Gisteren was het de Amerikaanse president die - tegen het protocol in - op het vliegveld door premier Modi werd ontvangen met een innige omhelzing.

Tot voor kort zaten de Indo-Amerikaanse relaties nog in het slop. Narendra Modi werd jarenlang een visum voor de VS geweigerd vanwege zijn vermeende rol bij de bloedige etnische rellen van 2002 in de deelstaat Gujarat, waar hij toen regeringsleider was. Een rel rond medewerkster Devyani Khobragade van het Indiase consulaat-generaal in New York bracht de relaties eind 2013 tot een dieptepunt. Khobragade werd beschuldigd van visumfraude en het onderbetalen van haar huispersoneel. Dit leidde tot woede, verontwaardiging en gekrenkte trots in India.

Maar sinds zijn aantreden in mei vorig jaar heeft de hyperenergieke Modi als premier van India een diplomatie-offensief gelanceerd, onder meer richting de VS. Hij bezocht onder andere Bhutan, Nepal, Japan, Australië en de Verenigde Staten.

Obama had al eerder verklaard zijn blik meer op het Oosten te zullen richten. Modi werd in september uitgenodigd als speciale gast van Obama bij een diner op het Witte Huis, waar hij alleen water dronk omdat hij een religieuze vastenperiode hield.

Het India van Modi is 'hot' en veel landen hopen een graantje mee te pikken van de economische beloftes van zijn bewind. De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Poetin bezochten Delhi al. Anderen staan in de rij.

Maar Amerika bekleedt een speciale positie in het subcontinent. "De VS zijn zeer welkom in India", zegt Manjeet Kripalani, directeur van denktank Gateway House. "We hebben hun technologie nodig voor energie, defensie en productie van goederen. Ook willen we leren van hun geavanceerde processen en systemen."

Een gedeelde achtergrond van eenvoud speelt mogelijk een rol bij de toenadering tussen Modi en Obama. Beiden hebben zich een weg omhoog moeten vechten.

Heeft Modi India teruggebracht in 's werelds voorste gelederen? Volgens de Amerikanen wel. "We verwelkomen een India dat een sterke speler is op het wereldtoneel en in Azië", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Ook in India denken velen, zowel doorsnee-Indiërs als analisten, dat India de nieuwe prominente rol aan de premier dankt. "Tot nu toe werd India te veel in beslag genomen door binnenlandse aangelegenhe den. Nu kijken wenaar buiten", zegt Kripalani van Gateway House. Ook Radha Kumar, algemeen directeur van de Delhi Policy Group, schrijft de opmars van India toe aan de nieuwe wind. "Deze regering geeft een belangrijke impuls aan buitenlandse relaties, met als doel het stimuleren van de economie."

Direct na aankomst van Obama bereikten de leiders meteen een doorbraak op het gebied van nucleaire energie. Ze kwamen overeen dat Amerikaanse leveranciers van nucleaire techniek verzekerd zijn wanneer het zou komen tot een ongeluk in nog te bouwen kerncentrales in India.Vervolgens lunchten Obama en Modi met kebabs van lotusstammen, vijgen en kruiden.

Indiase diaspora in Amerika stimuleert goede relaties

De actieve Indiase diaspora in de Verenigde Staten van ongeveer 3,2 miljoen personen is een katalysator in het aanhalen van de banden. Sommige Indische families zijn al generaties terug gearriveerd, andere kortgeleden. De nieuwkomers hechten veel waarde aan onderwijs en vormen daarom een van de best opgeleide etnische groepen. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse PEW Research Center had in 2010 zeker 70 procent van de Indiase Amerikanen boven de 25 een universitaire opleiding gevolgd. Dit is 2,5 keer zoveel als de gemiddelde Amerikaan. Ook ligt hun jaarlijkse inkomen hoger dan het gemiddelde. Tijdens Obama's ambtsperiode is het aantal Indiaas-Amerikaanse hoogvliegers toegenomen, ook in de politiek. De benoeming van Richard Verma, een Amerikaan van Indiase origine, tot Amerikaanse ambassadeur in New Delhi werd afgelopen december met applaus ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden