BEZWAREN TEGEN DEN GEEST DER EEUW

Stichting De Rode Draad - stichting voor de belangenbehartiging van prostituees: “Prostitutie is een uiting van het feit dat de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen gestoord zijn. Liefde kun je niet kopen met seks. Liefdeloze seks zonder betaling is diefstal.”

Gert Hekma - docent homostudies: “Nederlanders denken graag dat ze vrij en creatief zijn op seksueel gebied, maar daar valt in de praktijk jammer genoeg weinig van te merken.”

Vereniging Martijn - vereniging voor acceptatie van pedofilie: “De waan van de dag is dat de pedofiele praktijk op één lijn gesteld wordt met misdaad en misbruik. Onderzoek heeft aangetoond dat veertig procent van de twintig- tot dertigjarigen zich een erotische relatie als kind met een volwassene herinnert als een goede ervaring, veertig procent deed het niets en slechts twintig procent ervoer het contact als negatief.”

Chris Rutenfrans - criminoloog en journalist: “Het verval der zedelijkheid wordt duidelijk uit het begrip 'zelfbeschikkingsrecht'. Het zelfbeschikkingsrecht wordt vooral toegekend aan mensen die duidelijk niet in staat zijn om over zichzelf te beschikken: daklozen, psychisch gestoorden, drugsverslaafden, ongeneeslijk zieken, demente bejaarden. Alleen met de bedoeling om ze gemakkelijker aan hun lot over te kunnen laten.”

Maranatha tv - evangelische televisie: “Veel mensen zijn op een verkeerde manier bezig met godsdienst. Dit ontaardt in sektarische uitvluchten die aan het leven van dag tot dag voorbijgaan. Het Evangelie van Jezus Christus is niet gericht op het leiden van een afgezonderd leven maar op een mensgericht leven, om Christus uit te dragen tijdens alle problemen die de mens kan tegenkomen.”

Marjoleine de Vos - columniste NRC Handelsblad: “Mijn bezwaar geldt de aanname dat het christendom niets anders te bieden heeft dan verouderde dogma's en kinderlijke voorstellingen. Begrippen als dankbaarheid, aanvaarding, verootmoediging of mededogen hebben een suffe, achterhaalde klank gekregen maar het zou de moeite waard zijn die begrippen opnieuw met betekenis te vullen.”

G. Quispel - emeritus hoogleraar godgeleerdheid: “Ik heb grote moeite met het feit dat de kerken voortdurend schelden op de Grieken. Er is een parallel tussen het tragisch levensbesef en het Griekse denken, zoals verwoord door Sophocles. Tragisch levensbesef zegt dat de mens lijdt zonder dat het verklaard kan worden als straf. Dit levensbesef wordt in het Oude Testament bijvoorbeeld verbeeld door Job die, radeloos over wat er gebeurt, toch vasthoudt aan de ondoorgrondelijkheid van God. Dit is het besef van de meeste mensen: we weten dat God er is maar de manier waarop hij de wereld regeert, is voor ons een raadsel. Jezus leed onschuldig en de mens lijdt ook onschuldig.”

Herman Philipse - auteur van het Atheïstisch Manifest: “We kunnen de grote wereldgodsdiensten pas weer serieus nemen als ze de handen ineenslaan en gezamenlijk proberen een drastische oplossing te vinden voor de overbevolking op deze planeet.”

F. W. Kramer - Urker visser: “Duizenden verlaten de kerken. De christelijke kerk heeft de seculariserende invloed van de geest dezer eeuw ondergaan. Kernbegrippen als zonde, verzoening, hemel en hel en de Bijbel als het betrouwbaar Woord van God hebben voor velen geen plaats meer in onze samenleving. Maar als het volk Gods boodschap niet meer hoort, raakt het uit de koers; gelukkig is hij die naar Gods wet leeft.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden