Bezuinigingen op rechtshulp verzacht

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Staatssecretaris Schmitz (PvdA) komt binnenkort met voorstellen om de gevolgen te verzachten van de in 1994 doorgevoerde bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtshulp. De staatssecretaris van justitie zei dit gisteren bij de presentatie van een onderzoek van de Vereniging voor rechtshulp.

De vereniging komt tot de conclusie dat er 'sterke aanwijzingen' zijn dat mensen met serieuze problemen afzien van het inroepen van rechtsbijstand, omdat ze de kosten ervan te hoog vinden. “De tijd is rijp voor een aantal reparatiemaatregelen”, zo hield VVR-voorzitter Over de Vest de staatssecretaris voor bij de aanbieding van het rapport 'Kleine ombuigingen...?'

Schmitz vindt dat ook, zo bleek uit haar eerste reactie op het rapport. Volgend jaar wordt de werking van de in 1994 van kracht geworden wet op de rechtsbijstand doorgelicht. Maar zo lang wil de staatssecretaris niet wachten met het aanbrengen van een aantal correcties. “Onbedoelde effecten, als het gaat om vraaguitval, moeten we tegengaan”, aldus Schmitz, die onder meer wil kijken naar de hoogte van de eigen bijdrage.

Hirsch Ballin

Het kabinet heeft overigens al eens eerder besloten die te verlagen, in 1995. De bezuinigingen op de rechtshulp dateren nog uit de tijd van de vorige minister van justitie, de CDA'er Hirsch Ballin. Het toen regerende CDA/PvdA-kabinet vond dat de kosten van de gesubsidieerde rechtshulp te hoog opliepen. De bestaande wet rechtsbijstand on- en minvermogenden werd daarom per 1 januari 1994 vervangen door de wet op de rechtsbijstand. De kring van rechthebbenden op gesubsidieerde rechtshulp werd verkleind door de inkomensgrens te verlagen. De eigen bijdragen die rechtshulpvragers moesten betalen gingen omhoog.

Vermindering

De ingrepen leidden tot een vermindering van het beroep op rechtshulp, die veel forser was dan het ministerie van justitie had voorzien. Hirsch Ballin veronderstelde dat onder de nieuwe wet altijd nog 62 procent van de bevolking in aanmerking zou komen voor gesubsidieerde rechtshulp. Maar eerdere onderzoeken van andere instellingen binnen de rechtshulp hebben uitgewezen dat het bereik zakte tot 48 procent.

Diverse instellingen in de rechtshulpverlening hebben ervoor gepleit dat de nadelige effecten van de nieuwe wet in elk geval zodanig worden afgezwakt, dat het bereik van de gesubsidieerde rechtshulpverlening omhoog gaat naar 62 procent van de bevolking, zoals de wetgever destijds beoogde. Schmitz zei gisteren, dat zij niet kon garanderen dat de versoepelingen, die zij binnenkort zal voorstellen, dat effect ook zullen hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden