Bezuinigingen op cultuur vallen mee

Jaarlijks 480 miljoen minder overheidsgeld voor kunsten Sommige gemeenten investeren juist meer

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Provincies bezuinigen vanaf volgend jaar zo'n twintig procent op kunst en cultuur, gemeenten slechts 9 procent. De totale bezuiniging op kunst en cultuur van alle overheden komt neer op 480 miljoen euro (14 procent) per jaar. Dat is minder dan werd verwacht, omdat de bezuiniging bij gemeenten nog meevalt.

Berenschot en de Volkskrant hebben gezamenlijk de bezuinigingen van het Rijk en de lagere overheden in kaart gebracht. Berenschot presenteert het onderzoek zondagmiddag tijdens het Paradisodebat op de Uitmarkt in Amsterdam.

De verschillen tussen de 25 grootste gemeenten zijn erg groot, aldus Bastiaan Vinkenburg, onderzoeker bij Berenschot. Zo bezuinigt Amersfoort 18 procent, Eindhoven 17 procent en Rotterdam 14 procent. Haarlemmermeer daarentegen investeert 6 procent meer, Maastricht zelfs 10 procent extra. "Gemeenten die per inwoner het meest uitgeven aan kunst en cultuur, verhogen de uitgaven of verlagen die slechts een beetje. Gemeenten waar al weinig aan cultuur wordt gedaan, bezuinigen meer."

Vinkenburg: "De provincies kiezen de lijn van het Rijk, dat met een bezuiniging van 24 procent de cultuursector extra zware bezuinigingen oplegt. Veel gemeenten vinden kennelijk dat extra bezuinigen op cultuur niet verantwoord is. Cultuur levert daar ongeveer net zo veel in als andere sectoren."

De bezuinigingen van het Rijk raken vooral producerende instellingen: theater- en muziekgezelschappen en festivals verliezen zo'n 33 procent subsidie. De bezuinigingen van gemeenten komen terecht bij de theater- en muziekzalen, die hun budget om producties in te kopen zien dalen. Die zullen minder risicovol programmeren, vermoedt Vinkenburg. Maar ook de rijksbezuinigingen zullen de zalen raken. Vinkenburg: "De gezelschappen die minder subsidie krijgen zullen harder onderhandelen met de zalen over de uitkoopsom."

Gemeenten bezuinigen ook flink op cultuureducatie en bibliotheken. Vinkenburg: "Zo'n 300 van de 1000 vestigingen van bibliotheken gaan dicht. In sommige gemeenten, zoals Waalre en Buren zal helemaal geen bibliotheek meer zijn."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden