Bezuinigingen een brug te ver

Het moet ook ondraaglijk zijn; vanuit je raam te moeten toekijken hoe miljoenen en miljoenen euro's verdwijnen in de aanleg van een viaduct, terwijl het ziekenhuis waarvan je directeur bent dreigt te worden wegbezuinigd.

Pieter van den Blink

Saint-Affrique is een prachtig plaatsje in de Aveyron, daar waar het zuiden van Frankrijk droog begint te worden. De dichtstbijzijnde grote stad is Millau, een naam die bekend is geworden door de acties van José Bové, de besnorde boer en wereldverbeteraar die daar met zijn tractor een veldje gemanipuleerde rijst platwalste. Misschien ligt het aan de streek, maar ook de directeur van het ziekenhuis in Saint-Affrique kreeg plotseling het idee voor een uiterst doeltreffende actie. En de tractors die hij ervoor nodig had, kon hij zo lenen van de boeren.

Alle acties waren tot nu toe tevergeefs geweest. Zelfs een hongerstaking van de medisch directeur, een zuster, twee verpleegsters en een brandweerman had de geesten in Parijs niet weten te vermurwen. Het ziekenhuis van Saint-Affrique zou zijn operatiekamers en de reanimatie-afdeling moeten sluiten, de patiënten moesten voortaan maar naar Millau. Onderwijl ging de bouw van het door Sir Norman Foster ontworpen viaduct door. De pijlers die vanaf 2005 de automobilisten op 270 meter hoogte over de rivier de Tarn moeten dragen, rijzen al op uit het dal.

In een laatste poging om het ziekenhuis te behouden, besloot de medische staf tot een riskante, maar zeer mediagenieke zet. Maandag bezetten zij het bouwterrein van de brug. De geleende tractors en enkele honderden meegekomen Saint-Affriquainers blokkeerden de toegang voor de bouwvakkers, het werk kwam stil te liggen. ,,Al dat geld gaat op aan het transport van vakantiegangers naar Spanje, maar er is niks voor de mensen die hier wonen'', vatte een van de actievoerders de verontwaardiging samen.

Met zijn driehonderden trotseerden ze de kou, ook toen het nacht werd. Dinsdag zag minister van gezondheid Mattéi, wiens positie in het kabinet sinds zijn missers tijdens de hittegolf van augustus al uiterst zwak is, met lede ogen aan hoe de media zich meester maakten van het beeld: de arrogante, geldverslindende brug tegenover het streekhospitaaltje. Hij deed het voorstel om de zaak nog eens te laten onderzoeken. Onvoldoende, vonden de actievoerders. Zij bleven op de brug, de sfeer werd grimmiger. Uit solidariteit kondigden 58 burgemeesters uit de regio hun ontslag aan als het plan niet van tafel ging. Maar de aannemer kreeg in kort geding gedaan dat de rechter de bezetting onrechtmatig verklaarde, het bevel tot ontruiming kon ieder moment gegeven worden. De actievoerders brachten een tweede nacht door op het bouwterrein.

Woensdag begreep Mattéi dat hij voor een verloren zaak stond. Een ontruiming, met kans op in het ravijn tuimelende actievoerders, zou er heel slecht uitzien op tv. Saint-Affrique houdt zijn operatiekamers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden