'Bezuinigingen cultuur niet per 2013'

Protesten tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur, vorig jaar oktober. Foto: anp Beeld
Protesten tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur, vorig jaar oktober. Foto: anp

De bezuinigingen in de cultuursector kunnen niet per 1 januari 2013 worden ingevoerd. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. Die zei het advies te bekijken. "Net als de financiële dekking die ervoor is. Begin juni volgt mijn inhoudelijke reactie, want ik heb het advies ook nog maar net ontvangen."

De raad wil een overgangsperiode van 2013 tot 2015. Die is nodig om onherstelbare schade aan de sector te voorkomen, laat hij vrijdag weten.

De bezuiniging van 125 miljoen euro voor de basisinfrastructuur leidt tot grote verschraling, aldus de Raad voor Cultuur. Enkele duizenden arbeidsplaatsen zullen verdwijnen en het inkomen van minstens evenveel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) loopt gevaar.

De raad ziet het meest in een mix van bezuinigingsmodellen met een algemene korting voor alle sectoren. Kwaliteit staat voorop bij de beoordeling wat minder kan.

PVV-Kamerlid Martin Bosma wil vasthouden aan de bestaande bezuinigingsplannen. "Die zijn indertijd juist naar voren gehaald op verzoek van de Tweede Kamer. Dit om de subsidies van het Rijk in de pas te laten lopen met die van decentrale overheden als provincies en gemeenten. In het verleden heeft de Raad voor Cultuur ook al de hakken in het zand gezet bij cultuurbesparingen. Zij gaan niet over bezuinigingen, ze gaan over de uitvoering daarvan. Ze moeten niet op de stoel van de staatssecretaris gaan zitten."

De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) vindt dat er in het advies van de Raad voor Cultuur sterke elementen zitten. Maar ze zijn ook geschrokken van sommige andere. "Over de hele linie komen er heel forse bezuinigingen. Er blijven veel meer instellingen over dan verwacht. Ze worden allemaal geraakt, maar de podiumkunstinstellingen bijna twee keer zo hard als de musea, die ongeveer 15 procent moeten inleveren. Dat is schokkend. Sterk punt is de fasering van de invoering van de nieuwe infrastructuur. De Raad voor Cultuur heeft ernaar gestreefd die zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De NAPK juicht het advies toe om de BTW-verhoging terug te draaien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden