Bezuiniging op thuiszorg in 2014 onzeker

Gemeenten worden waarschijnlijk volgend jaar nog niet gekort op hun thuiszorgbudgetten voor huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Het kabinet hoopt dat op Prinsjesdag te kunnen bekendmaken, zeggen ingewijden naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) liet zich optimistisch uit over besprekingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over het budget voor 2014, zonder te willen vooruitlopen op de uitkomst. Op thuiszorg zou 89 miljoen euro worden bezuinigd.

De gemeente Den Haag reageerde verheugd op het nieuws. De gemeente zint op juridische stappen tegen het Rijk. Volgens Tom Barkhuysen, hoogleraar staats-en bestuursrecht aan de universiteit van Leiden, zou een rechtszaak een kansrijk zijn.

Den Haag hangt de vlag nog niet uit. Een woordvoerder wijst op forse bezuinigingen op huishoudelijke hulp en begeleiding en verzorging van hulpbehoevenden die in 2015 gewoon door lijken te gaan. Volgens de gemeente tasten die het recht op wonen aan, zoals vastgelegd in het Europese verdrag voor de rechten van de mens (EVRM). Maarten Allers, hoogleraar van de economie van de lagere overheden, vraagt zich af of zo'n rechtszaak tegen de staat zin heeft. In 2006 verloren gemeenten inzake de ozb.

(Trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden