Bezuiniging op hulpgelden schokt CDA'ers

Leden overwegen uit partij te stappen

Zélf de krant lezen lukt niet meer. Daarvoor zijn de ogen van de 96-jarige Piet de Jong te slecht geworden, zo geeft de oud-premier (1967-1971) toe aan de telefoon.

Het nieuws dat zijn partij akkoord zou gaan met een miljardenbezuiging op ontwikkelingssamenwerking moest hij dus van iemand anders horen. Er knapte iets. "Ik ben kwaad", vertelt de CDA-prominent. "Is dit echt waar? Dan is het een schande. Ik zou me ervoor schamen om dan nog bij de partij te horen."

De Jong is niet de enige partijprominent die zich zorgen maakt over de komende bezuinigingen. Al in februari stuurden verschillende oud-bewindslieden, waaronder oud-ministers van buitenlandse zaken Bot en Van den Broek, oud-premier Lubbers en oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne, een brief aan de CDA-onderhandelaars in het Catshuis. Bezuinig niet onevenredig op ontwikkelingssamenwerking, zo luidde de waarschuwing. De NOS kreeg de brief en maakte er gisteren melding van.

Bij verschillende christelijke hulporganisaties is het nieuws van de mogelijke bezuiniging eveneens hard aangekomen. Bestuurders van IKV Pax Christi, Cordaid, Woord en Daad, Prisma en ICCO klommen direct in de pen om aan CDA-voorzitter Ruth Peetom te laten weten "bijzonder geschokt" te zijn. Volgens de briefschrijvers laat het kabinet "onder voortdurende aanmoediging van de PVV" ontwikkelingssamenwerking disproportioneel bijdragen aan het bezuinigingspakket. "Dat is moreel onacceptabel en politiek niet verdedigbaar."

Dat ontwikkelingshulp sterk leeft onder de CDA-achterban, merkt ook Martin Reesink, voorzitter van de CDA-Statenfractie in Overijssel. Toch proeft hij bij sommige leden in zijn provincie de bereidheid om ook op ontwikkelingshulp wat in te leveren, als dat uiteindelijk tot een evenwichtig bezuinigingspakket leidt. "Maar voor andere CDA'ers is het korten op ontwikkelingshulp simpelweg onbespreekbaar", aldus Reesink.

Dat oud-premier De Jong tot die laatste groep behoort, is overduidelijk. Hij begrijpt dat ook zijn partij op gevoelige punten zal moeten inleveren om met een evenwichtig pakket uit het Catshuis te komen. "Maar niet op ontwikkelingshulp. Als christelijk georiënteerde partij kan je dat niet maken", aldus de CDA'er. Mocht het toch zover komen, dan zegt de oud-premier zijn lidmaatschap op: "Mijn standpunt is heel helder. Als dit echt waar is, dan stap ik eruit".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden