'Bezuiniging' op de zorg lijkt juist geld te gaan kosten

null Beeld Nanne Meulendijks
Beeld Nanne Meulendijks

Het kabinet hoopt veel geld te besparen door de instroom in verzorgingshuizen af te remmen en ouderen langer thuis te laten wonen. Maar experts waarschuwen voor onverwachte financiële risico's.

Sluiting van verzorgingshuizen kan de overheid veel geld kosten. Gerekend was op een forse besparing door ouderen langer thuis te laten wonen. Maar doordat nog lang niet afbetaalde verzorgingshuizen leeg raken, wacht de sector een strop. Volgens betrokkenen is de kans groot dat de overheid moet betalen.

Veel verzorgingshuizen zullen de komende jaren sluiten doordat het kabinet wil dat relatief gezonde ouderen thuis blijven. Hoewel die maatregel vorige week in de Tweede Kamer is afgezwakt, verwachten experts dat nog altijd zeshonderd huizen dichtgaan.

Compensatie
Banken vrezen dat ze een deel van de miljarden die ze in de sector hebben uitstaan niet terugkrijgen als zorginstellingen door de leegstand hun bankschulden niet kunnen afbetalen.

Om de schade te kunnen dekken, zou de overheid met een compensatie voor zorginstellingen over de brug moeten komen, zegt Michel van Schaik, voorzitter van de werkgroep gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken. Over een bedrag wil hij niet uitweiden. Als de overheid niet met compensatie komt, dan is het volgens Van Schaik onvermijdelijk dat de instellingen naar de rechter stappen. Volgens hem maken ze een goede kans.

Wanneer de overheid de zorginstellingen niet wil compenseren, wat Van Schaik vreest, zou de bezuinigingsoperatie als een boemerang bij dezelfde overheid terug kunnen komen. Via een omweg staat die namelijk garant voor leningen. Als te veel zorginstellingen omvallen, kan er een situatie ontstaan dat de overheid moet betalen.

Waarborgfonds
Sinds de oprichting van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) in 2000 staat dat fonds garant voor deze leningen. Voor verpleeg- en verzorgingshuizen gaat het om ruim twee miljard euro. Zorginstellingen die failliet gaan, kunnen hier aankloppen voor steun.

Wanneer dat gebeurt is nog niet gezegd dat de overheid moet betalen. Eerst is er een eigen spaarpot van 235 miljoen. Is dat te weinig, dan gaat het waarborgfonds met de pet rond bij andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen. Pas als dat allemaal niet lukt zal het fonds bij de overheid moeten aankloppen.

Herman Bellers, directeur van het Waarborgfonds, is niet gerust. "Wij zijn opgericht om de gevolgen te kunnen opvangen als één zorginstelling failliet gaat, als een soort verzekering. We zijn er niet voor om gevolgen op te vangen van zoveel sluitende verzorgingshuizen. Nederlanders kunnen zich ook niet verzekeren tegen overstroming."

Woningcorporaties
Ook het waarborgfonds dat garant staat voor woningcorporaties is ongerust. Doordat corporaties verzorgingshuizen verhuren aan zorginstellingen, lopen ook zij risico's. Van veertien corporaties is bekend dat meer dan tien procent van hun bezit uit verzorgingshuizen bestaat. Wanneer zij in de problemen komen, wacht de rijksoverheid nog een verrassing, zegt Birgitte van Hoesel, directeur van Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Ze wijst op een nog nooit gebruikte, in de vergetelheid geraakte overeenkomst uit 1999 tussen de rijksoverheid en de corporaties. In dit 'protocol uitbreiding garantiestructuur sociale woningbouw aangaande verzorgingshuizen' staat dat de overheid niet zomaar kan beslissen om de capaciteit van verzorgingshuizen te verminderen. Levert een andere bestemming minder op, dan moet de overheid het verschil betalen. Wordt een pand verkocht, dan moet de overheid het bedrag aanvullen tot de boekwaarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden