'Bezuiniging kinderopvang levert niets op'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vrouwen gaan weer langer wachten met de zwangerschap als de crèche duurder wordt.

Korten op de kinderopvang levert de staatskas uiteindelijk geen bezuiniging op, maar slechts een verschuiving van de ene kostenpost naar de andere. Want duurdere crèches leiden ertoe dat vrouwen langer wachten met het krijgen van kinderen. En dat zorgt op zijn beurt voor een stijging van de kosten rond zwangerschappen.

Dat stelt Melinda Mills, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, op grond van onderzoek dat betaald is door wetenschapsorganisatie NWO. "De opbrengst van de bezuinigingen wordt teniet gedaan door de hoge medische kosten die samenhangen met het uitstel van het eerste kind."

Mills nam een groot aantal Europese landen, de Verenigde Staten en Japan onder de loep, op zoek naar overheidsbeleid om de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen omlaag te brengen. Haar conclusie is overduidelijk. Slechts één maatregel heeft effect: zorgen voor goede en betaalbare kinderopvang.

Maar het omgekeerde is ook waar: als de kinderopvang duurder wordt, stellen vrouwen het krijgen van hun eerste kind uit. Zwangerschappen gaan daardoor vaker met complicaties gepaard of kunnen slechts dankzij veel medische hulp tot stand komen.

"De bezuinigingen op de kinderopvang die minister Kamp heeft aangekondigd, geven vrouwen het signaal dat het combineren van werk en de zorg voor kinderen moeilijk wordt", zegt Mills. "Het maakt hen ook onzeker: niemand kan precies berekenen hoe hoog de kosten straks uitvallen. Dat leidt tot uitstel van de beslissing om kinderen te krijgen."

Nederlandse vrouwen zijn nu gemiddeld al bijna dertig jaar oud als ze hun eerste kind krijgen, en daarmee is Nederland koploper in de wereld. Maar hier gaan juist minder kinderen naar de crèche dan in de meeste andere westerse landen.

"Minister Kamp voert steeds aan dat de kinderopvang in Nederland de afgelopen jaren zo enorm gegroeid is", zegt Mills. "Dat klopt. Maar ondanks die groei heeft Nederland die achterstand nog steeds niet ingehaald."

Kamps streven om te schrappen in allerlei financiële regelingen voor ouders met kinderen kan wél goed uitpakken, stelt Mills. "Die vereenvoudiging schept helderheid en neemt daardoor onzekerheid weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden